Warsztaty w PSP nr 7 w Bochni i przepis na kolorowe spring rollsy

W czwartek miałam przyjemność poprowadzić warsztaty zdrowego odżywiania w Szkole Podstawowej nr 7 w Bochni. Razem z dzieciakami robiliśmy kolorowe spring rollsy w dwóch wersjach – warzywnej i owocowej. Spring rolls są świetną alternatywą dla kanapki. To taka bomba witaminowa, która sprawdzi się na II śniadanie czy lekką kolację. Można wykorzystać tutaj każde warzywo, owoc i mięso np. grillowany kurczak lub mięso mielone.

Przykładowe składniki

Rollsy warzywne

  • arkusze papieru ryżowego
  • ogórek
  • seler naciowy
  • papryka
  • kiełki
  • sałata
  • dobrej jakości serek kanapkowy

Rollsy owocowe

  • arkusze papieru ryżowego
  • mango
  • awokado
  • banan
  • jabłko
  • kiwi
  • truskawki
  • jogurt naturalny

Warzywa pokroić w drobną kosteczkę, a owoce w paseczki. Papier ryżowy moczyć w ciepłej wodzie ok. 15-20 sekund (to spowoduje, że stanie się miękki i plastyczny). Następnie rozłożyć na desce do krojenia lub talerzu i na środek papieru rozłożyć pokrojone warzywa lub owoce. Dodać serek kanapkowy lub jogurt i zwinąć jak krokieta – najpierw zawijając brzegi i rolując mocno dociskać.

Inne propozycje śniadań do szkoły:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *