Popularne wyszukiwania

Dieta po wszczepieniu implantów – porady dietetyka

Przeczytaj artykuł w 3 min.

Większość pacjentów implantologicznych nie jest tego świadomych: dieta po wszczepieniu implantów jest częścią leczenia! Za pomocą odpowiedniej diety, możemy:

  • przyspieszyć regenerację po zabiegu implantologicznym,
  • uśmierzyć ból po wszczepieniu implanta,
  • zmniejszyć stan zapalny dziąseł i przyzębia,
  • przyspieszyć gojenie się rany pozabiegowej,
  • wzmocnić osłabiony organizm,
  • działać przeciwzapalnie!

Chcesz wiedzieć, jak powinna wyglądać dieta po wszczepieniu implantów? Czytaj dalej!

Implanty - dieta

Zdrowe odżywianie to kluczowy element procesu rekonwalescencji po implantach zębowych. Leczenie stomatologiczne, które nie uwzględnia diety przy implantach, przypomina trochę próbę budowy domu bez fundamentów. Nie stworzymy pięknego i nowoczesnego budynku bez solidnych podstaw!

Głównym celem diety przy implantach jest przede wszystkim to, abyś Ty, jako pacjent, sobie nie zaszkodził i nie utrudniał gojenia się rany. Warto podkreślić, że zabieg implantologiczny jest specyficzny. Przede wszystkim dlatego, że nie da się np. nie używać jamy ustnej przez kilka dni, jak to się ma np. w przypadku operacji kończyny dolnej, gdzie unieruchomienie nogi pomaga przyspieszyć jej gojenie. Niestety, jeśli chodzi o implanty stomatologiczne, nie ma możliwości zaniechania jedzenia i unieruchomienia jamy ustnej. Dlatego istotne jest, abyś wiedział, co może Ci pomóc w procesie gojenia, a co zaszkodzić.

Czy przed zabiegiem wszczepienia implantów zębów trzeba stosować jakąś specjalną dietę?

Tak, do zabiegu wszczepienia implantów warto się odpowiednio wcześniej przygotować. Im lepiej jest odżywiony organizm, tym mniejszy ból i opuchlizna po zabiegu wszczepiania implantów. Takie składniki jak białko, witaminy i minerały są niezbędne, aby proces gojenia przebiegał prawidłowo.

Tłumacząc pacjentom rolę diety po zabiegu, często przytaczam takie porównanie, że nasz organizm jest jak dom – zbudowany z cegieł, zaprawy i wody, a nad tym wszystkim czuwa budowniczy, który stawia ten budynek. Podobnie jak w przypadku budynku, właściwa dieta stanowi fundament – dostarcza cegieł w postaci białka, witamin i minerałów. Tłuszcze są zaprawą, która łączy te elementy, zapewniając stabilność. Węglowodany, jako budowniczy, dostarczają energii i umożliwiają proces budowy. Jednak bez odpowiedniego nawodnienia, reprezentowanego przez wodę, konstrukcja staje się krucha i niestabilna. Dlatego tak istotne jest, aby dostarczać naszemu organizmowi odpowiednie składniki odżywcze, aby zapewnić mu solidne i trwałe wsparcie.

Wyniki najnowszych badań naukowych dotyczących tego tematu jasno pokazują, że dieta przy wszczepieniu implantów zębowych ma ogromne znacznie. Co prawda nie ma jednej uniwersalnej diety, która będzie dobra dla każdego, ale jest kilka zasad, które są niezwykle ważne w kontekście żywienia przy implantach.

Co jeść po wszczepieniu implantów?

Dieta po wszczepieniu implantów powinna uwzględniać obrzęk tkanek pooperacyjnych oraz temperaturę posiłków, które mogą nasilać nadwrażliwość zębów lub sprzyjać obrzękom i krwotokom. Aby zapobiec wywieraniu zbyt dużego nacisku na miejsce wszczepienia implantu w pierwszych dniach, zaleca się stosowanie przeciwzapalnej, miękkiej diety, która polega na stosowaniu:

  • zup typu krem (najlepiej na bazie odżywczego bulionu),
  • puree warzywnych,
  • koktajli owocowo-warzywnych,
  • musów,
  • smoothie,
  • jogurtów (najlepiej wegańskich, bez cukru),
  • lodów (najlepiej wegańskich, bez cukru).

Ale! Jeśli posiłki będą zbyt skomplikowane i czasochłonne w przygotowaniu, istnieje mała szansa, że będziesz przestrzegał zaleceń. Dlatego przygotowałam dla Ciebie e-Book „Dieta i suplementacja przy wszczepieniu implantów zębowych”, który krok po korku przeprowadzi Cię przez ten wymagający okres.

e-book DIETA I SUPLEMENTACJA PRZY WSZCZEPIENIU IMPLANTÓW ZĘBOWYCH

To pierwsza taka publikacja na rynku uwzględniająca rolę diety, suplementacji i stylu życia podczas leczenia implantologicznego. Z e-booka dowiesz się:

  • jakie zagrożenia zdrowotne wpływają na stabilność implantów,
  • jak przyrządzać proste posiłki wspierające regenerację po zabiegu,
  • jaka dieta przyspiesza proces gojenia implantów,
  • jakie są gotowe zamienniki posiłków, aby uniknąć gotowania,
  • jak uniknąć błędów dietetycznych i suplementacyjnych, które mogą opóźnić proces rekonwalescencji.
  • jak dobierać suplementację do swoich wyników badań,
  • jakie są normy funkcjonalne wyników badań, które mają wpływ na przebieg leczenia,
  • jakie suplementy wpływają na szybszą regenerację i mniejszy ból po zabiegu,
  • jakie czynniki związane ze stylem życia mogą znacząco wpłynąć na regenerację po zabiegu. 

Porady zawarte w e-booku są oparte na najnowszych badaniach naukowych oraz długoletniej praktyce klinicznej, dzięki czemu masz pewność, że otrzymujesz sprawdzone informacje.

Zdobądź swój egzemplarz e-booka już teraz i ciesz się całkiem zdrowym uśmiechem na lata! 

Bibliografia:

  • Bhattacharya PT, Misra SR, Hussain M. Nutritional Aspects of Essential Trace Elements in Oral Health and Disease: An Extensive Review. Scientifica (Cairo). 2016;2016:5464373. doi: 10.1155/2016/5464373. Epub 2016 Jun 28.
  • Dommisch H, Kuzmanova D, Jönsson D, Grant M, Chapple I. Effect of micronutrient malnutrition on periodontal disease and periodontal therapy. Periodontol 2000. 2018 Oct;78(1):129-153. doi: 10.1111/prd.12233.
  • Gondivkar SM, Gadbail AR, Gondivkar RS, Sarode SC, Sarode GS, Patil S, Awan KH. Nutrition and oral health. Dis Mon. 2019 Jun;65(6):147-154. doi: 10.1016/j.disamonth.2018.09.009.
  • Lau BY, Johnston BD, Fritz PC, Ward WE. Dietary strategies to optimize wound healing after periodontal and dental implant surgery: an evidence-based review. Open Dent J. 2013 Apr 5;7:36-46. doi: 10.2174/1874210601307010036.
  • Nastri L, Moretti A, Migliaccio S, Paoletta M, Annunziata M, Liguori S, Toro G, Bianco M, Cecoro G, Guida L, Iolascon G. Do Dietary Supplements and Nutraceuticals Have Effects on Dental Implant Osseointegration? A Scoping Review. Nutrients. 2020 Jan 20;12(1):268. doi: 10.3390/nu12010268.
  • Papathanasiou E, Alreshaid R, Araujo de Godoi M. Anti-Inflammatory Benefits of Food Ingredients in Periodontal Diseases. 2023 Mar 27;12(4):520. doi: 10.3390/pathogens12040520.

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.