Warzywne muffiny – idealne na na przekąskę do pracy, szkoły czy w podróż

Przeczytaj artykuł w 2 min.

Uwielbiam ten przepis! Warzywne muffiny ratują mnie w każdej sytuacji – gdy wyjeżdżam na szkolenia lub konferencje, gdy nie mam czasu gotować lub kiedy jestem cały dzień w biegu. Są proste i szybkie w wykonaniu. W przepisie podałam Wam moje ulubione składniki i proporcje, gdyż w tej wersji muffiny smakują obłędnie! Oczywiście możecie zrobić własną wersję muffin – wtedy koniecznie podzielcie się wrażeniami w komentarzu!

Składniki na 12 sztuk, czyli na 3-4 porcje:

  • 3 szklanki startych/posiekanych warzyw (moje ulubione proporcje to 1 szkl. startej cukinii, 1 szkl. mrożonych warzyw Włoszczyzna, 0,5 szkl. posiekanych suszonych pomidorów, 0,5 szkl. posiekanych oliwek)
  • 1,5 szklanki mąki zwykłej lub bezglutenowej (u mnie w proporcjach: 0,5 szkl mąki gryczanej, 0,5 szkl. mąki ryżowej, 0,5 szkl tapioki)
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 0,5 szklanki mleka lub mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka soli + pieprz do smaku

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki łączymy w dużej misce i dokładnie mieszamy. Możemy dodać ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, rozmaryn). Gotowe ciasto rozkładamy równomiernie w foremkach do muffinek (ja używam silikonowych) i pieczemy ok. 30 minut.

Muffiny można zjeść zarówno na pierwsze, jak i na drugie śniadanie. Świetnie nadają się również na kolację. Jedna porcja to 3-4 muffiny.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.