Kulki mocy: bakaliowe trufle bez cukru

Układając diety dla moich podopiecznych zawsze staram się podrzucić im przepis na „małe co nieco”, dzięki czemu unikną niespodziewanego napadu na sklepowe słodycze. Kiedy dopadnie nas kryzys na coś słodkiego, zamiast łapać gotowe produkty, pełne cukru i niezdrowych E, lepiej sięgnąć po taką kulkę. Obiecuję, że pomoże i zabije głód na słodkie. Bakaliowe trufle to coś, co można zrobić właściwie bez przepisu, ze wszystkich bakalii jakie mamy pod ręką. Taki domowy recycling, dzięki któremu wykorzystamy zalegające w szufladach rodzynki, suszone śliwki czy inne owoce. Są słodkie i cudownie kremowe. W środku można również ukryć małą niespodziankę w postaci migdałka. To całkiem zdrowy odpowiednik słynnych pralinek, który doskonale nada się na drugie śniadanie, podwieczorek czy jako potreningowa przekąska.

kulki mocy, bakaliowe trufle2

 

Składniki:

  • 100g dowolnych orzechów (ja użyłam 50g nerkowców i 50g orzechów laskowych)
  • 100g daktyli bez pestek
  • 200g suszonych owoców (ja użyłam suszone morele, rodzynki i żurawinę)
  • 1 łyżka nasion chia
  • 1 kopiata łyżka kakao
  • 1 łyżka masła orzechowego
  • 1 łyżka pasty sezamowej tahini (można zastąpić dodatkową łyżką masła orzechowego)
  • garść wiórek kokosowych lub sezamu do obtoczenia kulek

Orzechy zalewamy ciepłą wodą i moczymy min. 1 godzinę (ja zostawiłam na całą noc). Podobnie postępujemy z daktylami, szczególnie gdy są bardzo twarde. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Potrzebny jest tutaj mocny blender lub mikser z ostrym nożem, który poradzi sobie z dokładnym rozdrobnieniem orzechów. Kiedy zacznie powstawać masa, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Z gotowej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w wiórkach kokosowych lub sezamie. Gotowe kulki schładzamy w lodówce min. 30 min.

Trufelki można zrobić z dowolnej mieszanki bakalii (suszone śliwki, morele, rodzynki, żurawina, ananas) i orzechów (orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, migdały). Gęstość masy można regulować dodając np. łyżeczkę oleju kokosowego, syropu klonowego czy miodu. Pamiętajmy również, że im dłużej miksujemy orzechy lub migdały, tym więcej powstaje z nich masła, więc masa stanie się bardziej wilgotna.kulki mocu, bakaliowe trufle

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *