Skąd się bierze choroba Hashimoto?

Choroby autoimmunologiczne, w tym choroba Hashimoto, dotykają coraz więcej osób w naszym kraju. Na Hashimoto chorują głównie kobiety, zarówno te młode, jak i starsze, ale przypadłość ta nie oszczędza także mężczyzn. To również jedno z najczęstszych chorzeń tarczycy wśród dzieci i młodzieży. Mówi się już nawet, że jest to plaga XXI wieku. Skąd się bierze choroba Hashimoto? I dlaczego sieje aż tak duże żniwo?

Skąd się bierze choroba Hashimoto?

Choroba Hashimoto zachodzi wtedy, gdy wystąpią trzy czynniki:

  1. określone geny, przez które dana osoba jest podatna na choroby autoimmunologiczne;
  2. określone czynniki wyzwalające chorobę, które uruchamiają ekspresję choroby np. zła dieta, stres;
  3. nieszczelne jelita, które zaburzają zdolność układu pokarmowego do autoregulacji.

Jak to intepretować? Osoba z genetyczną skłonnością do choroby Hashimoto, ale nie wystawiona na działanie czynników wyzwalających chorobę, nie zachoruje na nią. Również osoba, która ma odpowiednie geny i miała styczność z tymi czynnikami, ale nie ma nieszczelnych jelit, nie zachoruje na Hashimoto. U osoby, która ma nieszczelne jelita i jednocześnie zetknęła się z czynnikami wyzwalającymi schorzenie, ale nie ma skłonności genetycznej, także choroba się nie pojawi. Może jednak wystąpić inna choroba autoimmunologiczna. Zatem widać, że muszą zaistnieć wszystkie trzy czynniki, aby doszło do rozwinięcia Hashimoto.

Czy geny są tutaj głównym winowajcą?

Niektórzy myślą, że geny decydują o naszym przeznaczeniu. Nie jest to jednak do końca prawdą. Okazuje się, że o tym, czy zachorujemy na daną chorobę, czy też nie, decyduje epigenetyka, czyli połączenie genów i środowiska w jakim żyjemy. Możemy przejąć kontrolę nad ekspresją własnych genów, w zarówno dobrym i jak i złym tego słowa znaczeniu. Dowodem na to są bliźnięta jednojajowe. Wiemy, że mają one identyczne DNA. Istnieje więc między nimi pełna zgodność genetyczna. Jeśli jedno z bliźniąt ma Hashimoto, to drugie ma 50% szans na to, że również zachoruje. Wszystko zależy od stylu życia i warunków, w jakich żyje.

Jelita – jako centrum naszego zdrowia

Kiedyś była taka słynna reklama mówiąca, że „80% naszej odporności zaczyna się w jelitach”. Jest to prawda, bowiem zdecydowana większość naszej odporności bierze się właśnie z bakterii probiotycznych zasiedlających nasze jelita. Niestety współczesna dieta, pełna wysokoprzetworznych produktów, leki, antybiotyki, zanieczyszczenie wód i powietrza powoduje, że nasze jelita przeżywają rewolucję. Giną dobre bakterie, a rozmnażają się złe. Ponadto coraz więcej osób cierpi na tzw. zespół nieszczelnego jelita. Rozluźnienie bariery jelitowej przyczynia się do tego, że do organizmu dostają się substancje, które nie powinny być przepuszczone , co w konsekwencji przyczynia się do zwiększenia stanu zapalnego i nasilonej odpowiedzi układu immunologicznego.

Czy da się wprowadzić Hashimoto w remisję?

Oczywiście, że tak! Jeżeli usuniemy przynajmniej jeden z trzech czynników, chorobę da się wyciszyć. Łatwo to zobrazować na innej chorobie autoimmunologicznej, czyli celiakii. Gluten nie tylko jest czynnikiem wyzwalającym tę chorobę, ale także inicjuje zespół nieszczelnego jelita. Po wyeliminowaniu glutenu z diety, typowe dla celiakii uszkodzenia kosmków jelitowych znikają i jelita się regenerują. W konsekwencji znikają wszystkie objawy typowe dla celiakii i osoba może sprawnie funkcjonować. Jeżeli jednak gluten pojawi się z powrotem, choroba wróci. Żeby nie być gołosłownym to moją historię o tym, jak wprowadziłam swoje Hashimoto w stan remisji, przeczytacie TUTAJ.

W kolejnym artykule opisze szerzej drugą grupę czynników, czyli czynniki uruchamiające ekspresję choroby. A tymczasem zapraszam, do przeczytania innych artykułów na temat Hashimoto:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *