Brak produktów w koszyku.

Pamiętam jak moja mama smażyła nam w dzieciństwie racuchy z jabłkami. Biłyśmy się z siostrą o ostatni okruszek! Tak bardzo zatęskniłam za tym smakiem, że postanowiłam zrobić racuchy, ale w wersji bezglutenowej. Co prawda smakiem nie przypominają tych z dzieciństwa, ale są tak samo puszyste i delikatne. W przepisie wykorzystałam mąkę gryczaną, która ma bardzo wyrazisty smak. Możecie ją zamienić na każdą inną mąkę bezglutenową, jeśli przeszkadza Wam specyficzny smak gryki.
Składniki (na 2 porcje czyli 10 placuszków):
- 3/4 szklanki mąki gryczanej
- 0,5 szklanki mleka roślinnego (ja użyłam ryżowego)
- 0,5 łyżeczki sody
- 1 łyżka karobu (lub kakao)
- 2 łyżki ksylitolu (lub erytrolu lub cukru)
- 1 jajko
- olej kokosowy do smażenia
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy resztę składników. Całość mieszamy mikserem lub za pomocą trzepaczki. Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej kokosowy) i łyżką wlewamy porcję ciasta. Smażymy z obu stron do zarumienienia.
Racuchy podajemy z ulubionymi dodatkami – ja podałam z domowym dżemem truskawkowym, malinami i borówkami.
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.