Jaja zapiekane w boczku czyli śniadanie białkowo-tłuszczowe nie tylko na weekend

Jaja zapiekane w boczku to bardzo proste śniadanie, które wygląda … no palce lizać! Jest dość szybkie w wykonaniu (chwila przygotowań, a potem wrzucamy do piekarnika), więc spokojnie możemy go zrobić w tygodniu, przygotowując się do pracy.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 6 jaj
  • 6 cienko pokrojonych plastrów boczku lub szynki parmeńskiej
  • garść pokrojonych warzyw – ja użyłam gotowej mieszanki warzyw mrożonych Włoszczyzna
  • sól i pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy silikonowe foremki na muffiny (jeżeli nie mamy silikonowych, możemy użyć zwykłych, ale wcześniej należy je dodatkowo natłuścić np. masłem). Dno i boki foremek wykładamy plastrem boczku (jeżeli jest mały, to należy użyć dwóch plastrów, aby dokładnie wypełniły całą foremkę). Następnie na dno wkładamy ok. 1 łyżki warzyw i posypujemy je delikatnie pieprzem. Na warzywa wbijamy jajko i lekko solimy (jeżeli użyjemy szynki parmeńskiej, to sugeruję pominąć sól). Pieczemy przez ok. 15  minut lub do momentu, aż białka będą ścięte, a żółtka płynno-miękkie (lub takie jakie lubimy ;)).

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *