Brak produktów w koszyku.

Jaja zapiekane w boczku czyli śniadanie białkowo-tłuszczowe nie tylko na weekend
Przeczytaj artykuł w < 1 min.
Jaja zapiekane w boczku to bardzo proste śniadanie, które wygląda … no palce lizać! Jest dość szybkie w wykonaniu (chwila przygotowań, a potem wrzucamy do piekarnika), więc spokojnie możemy go zrobić w tygodniu, przygotowując się do pracy.
Składniki (na 2-3 porcje):
- 6 jaj
- 6 cienko pokrojonych plastrów boczku lub szynki parmeńskiej
- garść pokrojonych warzyw – ja użyłam gotowej mieszanki warzyw mrożonych Włoszczyzna
- sól i pieprz
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy silikonowe foremki na muffiny (jeżeli nie mamy silikonowych, możemy użyć zwykłych, ale wcześniej należy je dodatkowo natłuścić np. masłem). Dno i boki foremek wykładamy plastrem boczku (jeżeli jest mały, to należy użyć dwóch plastrów, aby dokładnie wypełniły całą foremkę). Następnie na dno wkładamy ok. 1 łyżki warzyw i posypujemy je delikatnie pieprzem. Na warzywa wbijamy jajko i lekko solimy (jeżeli użyjemy szynki parmeńskiej, to sugeruję pominąć sól). Pieczemy przez ok. 15 minut lub do momentu, aż białka będą ścięte, a żółtka płynno-miękkie (lub takie jakie lubimy ;)).
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.
Jeden komentarz
Wyglądają przepysznie 🙂 i założę się, że smakują jeszcze lepiej!