Frytki z batatów

Bataty czyli słodkie ziemniaki to wspaniała alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. Mają delikatny smak i mnóstwo składników odżywczych. Zawierają wapń, fosfor, potas, sód, magnez, siarkę, chlor, żelazo, jod, a także niewielkie ilości manganu, miedzi, molibdenu i selenu. Posiadają również witaminy z grupy B (zwłaszcza witaminę B6), witaminę C, kwas foliowy i witaminę E. Ponadto czerwona odmiana batatów to doskonałe źródło likopenu, który zmniejsza ryzyko rozwoju chorób serca i niektórych nowotworów. Z kolei fioletowe zawierają antocyjany – silne przeciwutleniacze. Odmiany o żółtym miąższu są skarbnicą karotenoidów w tym luteiny, która poprawia kondycję naszego wzroku.

 

Bataty można wykorzystać na wiele sposobów. Moim ulubionym są frytki z piekarnika. Z racji tego, że są naturalnie słodkie, pasują do nich wszystkie pikantne przyprawy (np. chili, pieprz Cayenne), a także sól, pieprz, czerwona papryka, czosnek, tymianek i oregano.

Składniki na 1 osobę:

  • 2-3 bataty
  • 2 łyżeczki oliwy
  • dowolne przyprawy (ja użyłam słodkiej papryki, chili i suszonego tymianku)

Wykonanie:

Bataty obieramy, kroimy w paski i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Oliwę mieszamy z przyprawami i spryskujemy nią nasze ziemniaki (możemy użyć do tego silikonowego pędzelka). Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i pieczemy w nim frytki przez ok. 30-40 min (w zależności od tego jak grube mamy kawałki).

 

 

 

 

Zapraszam również na mój profil na instagramie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *