Domowa kostka rosołowa

Chcąc gotować zdrowo, musimy zacząć od podstaw, czyli od przypraw. Nawet najlepsza zupa ugotowana ze świeżutkich warzyw, nie spełni naszych oczekiwań, jeśli będziemy do niej dodawać  chemiczne koncentraty, przyprawy czy kostki rosołowe. Te ostatnie są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia, bowiem zawierają przykładowo: sól, utwardzony tłuszcz roślinny, maltodekstrynę, wzmacniacze smaku (glutaminian sodu, 5-rybonukleotydy disodowe), aromaty (z glutenem, soją i selerem), tłuszcz drobiowy 3,0%, cukier, przyprawy, warzywa suszone 0,8% (marchew, cebula), suszony liść pietruszki 0,3%, mięso z kury suszone 0,1%, regulator kwasowości (kwas cytrynowy) i barwnik (karmel amoniakalny). No cóż… skład mówi sam za siebie.

Tutaj z pomocą przychodzi nam domowa kostka rosołowa, a właściwie pasta, ponieważ sklepowe buliony trzymają formę głównie dzięki chemikaliom. Natomiast domowa wersja ma trochę inną konsystencję. Formę kostki można osiągnąć mrożąc pastę w pojemniku na kostki lodu albo piekąc na blasze, nie widzę w tym jednak jednak większego sensu.

Myślę, że o wyższości domowej kostki nad kupną nie trzeba nikogo przekonywać. Jest pełna ziół i warzyw, a co najważniejsze, dodajemy do niej tylko te produkty, na które mamy ochotę. Jest idealna do sosów, zup, ryżu, kaszy, makaronów czy zapiekanek. Ponadto z racji sporej zawartości soli, można ją bezproblemowo przechowywać w słoiku w lodówce przez 2-3 miesiące.

Dziś przedstawiam Wam przepis na warzywną kostkę rosołową. Z biegiem czasu pojawi się również wersja mięsna i wersja grzybowa.

Składniki:
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 7 ziaren czarnego pieprzu
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 pęczka natki pietruszki lub 3 łyżeczki suszonej
  • 10 g lubczyku
  • 2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-2 łodyżki rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • 2 łodyżki bazylii lub 2 łyżeczki suszonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • pół białej części pora
  • 1/4 selera
  • 2  marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka wody
  • 100 g soli
Wykonanie:

Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. Przyprawy i zioła zmielić w młynku lub utłuc w moździerzu. Następnie wszystko wrzucić do malaksera i zmiksować. Dodać płynne składniki. Powstałą pastę przełożyć do garnka o grubym dnie i podgrzewać na małym ogniu przez ok. 0,5 godziny w celu odparowania wody. Wystudzić i przełożyć do szczelnie zamykanego słoika. Przechowywać w lodówce.

Uwaga!

  • Jedna kopiata łyżka takiej pasty odpowiada jednej kostce bulionowej.
  • Podane przeze mnie proporcje nie są sztywne. Możne je dowolnie zmieniać według
    własnych upodobań.
  • Pasta jest idealna do wszystkich zup, ale po dodaniu do rosołu, może sprawić, że będzie on mętny.

Zapraszam również na mój profil na instagramie !

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *