Ciasteczka owsiane z jabłkiem

Dziś na blogu bardzo zdrowe i równie pyszne ciasteczka owsiane z miodem, żurawiną i jabłkami, dzięki którym są bardzo miękkie i słodkie. Jeśli zrezygnujecie z dodatku cukru, ciastka te będą jeszcze zdrowsze i mniej kaloryczne. Osoby, które uwielbiają czekoladę, mogą poeksperymentować i dodać do nich kawałki gorzkiej czekolady. Świetnie sprawdzą się jako drugie śniadanie lub podwieczorek. Dzięki temu, że mają dużo błonnika, już dwa takie duże ciastka zapewnią uczucie sytości na długi, długi czas!Przepis pochodzi z bloga Gotuję, bo lubię. Lekko go zmodyfikowałam, dodając cynamon, który dodatkowo podkreśla obecność jabłek. Ciasteczka są bardzo tanie i szybko się je przygotowuje. Jedne z lepszych ciastek owsianych jakie jadłam!

Składniki na ok. 16 dużych ciastek:
  • 2,5 szklanki płatków owsianych górskich
  • 150 g suszonej żurawiny (ok. 11 łyżek)
  • 3 jabłka
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki brązowego cukru (w wersji dietetycznej można pominąć)
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 40 ml oleju rzepakowego (3 łyżki)
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Połączyć z pozostałymi składnikami. Kiedy składniki będą dobrze wymieszane, z powstałej masy formować kuleczki wielkości moreli i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (masa jest dość sypka i lepiąca, więc najlepiej formować je lekko zwilżonymi dłońmi). Lekko spłaszczyć każdą kuleczkę.

Ciasteczka piec 15 – 20 minut, do zrumienienia. Ciepłe są dość miękkie, więc ze zdjęciem ich z blachy lepiej poczekać aż przestygną.

Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *