Orientalna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Zupa dyniowa to mój numer jeden na jesień. Uwielbiam ją! Na blogu znajdziecie już jeden przepis na tę zupę  (KLIK), ale tym razem postanowiłam zrobić wersję orientalną na ostro. Jest wtedy bardziej rozgrzewająca, czyli w sam raz na jesienną pluchę, którą mamy za oknami.

Składniki

  • 1l bulionu (ja zrobiłamam bulion warzywny wykorzystując moją domową kostkę rosołową)
  • 1kg miąższu z dyni
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 płaska łyżeczka kuminu
  • kawałek korzenia imbiru
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta wędzonej papryki (opcjonalnie)
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • schłodzone mleczko kokosowe do podania

Miąższ z dyni kroimy w kostkę. Cebulę i czosnek drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W międzyczasie dodajemy kumin i resztę przypraw. Podgrzewanie uwalnia aromaty przypraw. Po 5 minutach dodajemy pokrojony miąższ dyni i smażymy jeszcze kilka minut. Podsmażone warzywa i przyprawy wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy do miękkości warzyw. Na koniec całość blendujemy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Zupę podajemy z łyżką śmietanki kokosowej (która wytrąca się ze schłodzonego mleka) i posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Zupa najlepsza jest na drugi dzień, kiedy się przegryzie!

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *