Szarlotka na razowym spodzie

Klasyczna szarlotka, ale na mące razowej, która nadaje ciastu charakteru i lekko orzechowego smaku. Wbrew pozorom, ciasto pozostaje tak kruche i delikatne, że aż rozpływa się w ustach! A do tego fantastyczna pianka, która sprawia, że jest jeszcze bardziej lekkie. Idealna na zdrowy i mało kaloryczny deser!

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki razowej żytniej lub orkiszowej
  • 4 żółtka
  • 200 g masła, zimnego
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru nierafinowanego
  • 1 łyżka zimnej wody
Wykonanie:  
Do miski wsypać mąkę, dodać zimne masło i pozostałe składniki. Posiekać i szybko zagnieść. Ciasto podzielić na 2 nierówne części: 2/3 i 1/3. Owinąć je folią i schłodzić w lodówce przez min. 30 minut.

Nadzienie jabłkowe:
  • 6 średniej wielkości, kwaśnych jabłek
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta kardamonu
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub bułki
  • 4 białka
  • pół szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z przyprawami. Formę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyjąć 2/3 schłodzonego ciasta z lodówki i wyłożyć nim dno i boki formy (boki do wysokości około 3 cm). Spód oprószyć siemieniem lnianym lub bułką tartą. Następnie na spód wyłożyć jabłka. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder, łyżka po łyżce. Ubitą pianę wyłożyć na owoce, na górę zetrzeć na tarce pozostałą część schłodzonego ciasta.

Piec w temperaturze 190°C przez ok. 60 minut. Piana potrafi urosnąć bardzo wysoko, nad foremkę, a potem opaść. Ciastu wystudzić przy uchylonym piekarniku.
Smacznego :-)

Inspiracją był przepis na orkiszową szarlotkę z Moich Wypieków.
Zapraszam również ma mój profil na instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *