Popularne wyszukiwania

FOOD BOOK wrzesień

Przeczytaj artykuł w 4 min.

Ach ten wrzesień! Zdecydowanie za szybko przyniósł nam jesień! Wrzesień to też jeden z przełomowych miesięcy w moim życiu, bo w końcu prace nad moim gabinetem ruszyły pełną parą i już za niedługo będę mogła się nim pochwalić! Zapraszam Was więc na migawki z tego miesiąca, bo bardzo dużo się w nim działo!

Na potrzeby działalności i mojej nowej strony gabinetu, która już wkrótce się ukaże, razem z Grzegorz Jasionowicz Fotografia zrealizowaliśmy sesję zdjęciową. Stanie po drugiej stronie aparatu to bardzo miła odmiana, ponieważ zwykle to ja coś lub kogoś fotografuję, a nie na odwrót 🙂

Pierwszy weekend września spędziłam na Słowacji prowadząc szkolenie dla młodych piłkarzy z klubu Orły Rzeszów.

Wrzesień to także miesiąc urodzin mojej kochanej mamy. Razem z siostrą przygotowałyśmy jej bezglutenowy torcik z TEGO przepisu.

A skoro torcik to i kawa – chociaż z dietetycznego punktu widzenia nie powinniśmy łączyć tych dwóch rzeczy. Moją ulubioną kawę kupuję w Lidlu. Jest naprawdę niedroga, a smakuje pysznie!

Jeden z tych długich leniwych poranków z pyszną kawą…

Ciasto na pizzę z TEGO przepisu jest po prostu pyszne! Gratuluję paleolife za wynalezienie tak genialnego przepisu na bezglutenowe ciasto do pizzy!

A jeśli szukacie dobrego wegańskiego sera do pizzy to polecam ten od violife. Ma naprawdę dobry skład i świetnie „udaje” zwykły ser! Kupicie go w większości sklepów ze zdrową żywnością lub przez Internet.

We wrześniu w lasach było zatrzęsienie grzybów! Jako dietetyk bardzo je lubię, bo wbrew pozorom, zawierają wiele cennych składników i witamin: D, E, K, C, H, witaminy z grupy B oraz wiele minerałów: miedź, fosfor, żelazo, potas itp.

GRZYBY NAZYWANE SĄ MIĘSEM LASU! Zawierają żelazo hemowe – tak samo jak mięso. Mają właściwości odżywcze i bakteriobójcze, są lekkostrawne, więc mogą zastąpić mięsow diecie.

Mój sposób na grzyby to pyszny sos:

  • 1-2 cebule
  • 1 łyżeczka masła
  • garść leśnych grzybów
  • 250ml mleka kokosowego
  • domowa kostka rosołowa
  • kilka listków tymianku
  • i duuuuuużo pieprz

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle. W międzyczasie czyścimy, obieramy i kroimy grzyby. Dodajemy do cebuli. Podsmażamy ok. 5-7 min. Następnie dodajemy domową kostkę rosołową, tymianek i pieprz. Zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy kilka minut, aby nadmiar wody mógł odparować.

Podajemy z kaszą (najlepiej gryczaną niepaloną) lub makaronem.

Pyszne naleśniki z książki I.Wierzbickiej i K. Karus-Wysockiej „Polski przewodnik PALEO”.

Nowości od Wydawnictwo Otwarte

A skoro mowa o książkach to chciałabym Wam polecić nową książkę Izabelli Wentz „HASHIMOTO Jak w 90 dni pozbyć się objawów i odzyskać zdrowie”. Moją recenzję możecie przeczytać TUTAJ

W Hashimoto bardzo fajnie sprawdzają się śniadania białkowo – tłuszczowe. Na blogu możecie znaleźć fajny przepis na sałatkę śniadaniową z dobrej jakości parówkami (bo są takie!).

Kiszonki kojarzą nam się przede wszystkim z kiszonymi ogórkami i kapustą. Okazuje się, że inne warzywa również świetnie smakują w tej postaci. Polecam Wam kiszone rzodkiewki. SĄ MEGA! Przepis znalazłam TUTAJ. Ważne jednak, aby rzodkiewki były ekologiczne, bez żadnych nawozów. Ja dostałam złote rzodkiewki od mojej siostry <3.

Domowy ogródek <3

Makaron z dyni i pesto z domowych ziół <3

W ostatni weekend września miałam przyjemność wygłosić mój autorski wykład pt. ŻYWIENIE I WSPOMAGANIE DIETETYCZNE W REHABILITACJI w siedzibie rehabilitanci.org.pl

To była dla mnie ogromna przyjemność poprowadzić wykład dla tak fajnej grupy!

 

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.