Brak produktów w koszyku.

W trakcie przeprowadzki kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Gulasz, który dzisiaj proponuję jest idealny, ponieważ jest prosty i szybki w wykonaniu. Dodatkowo, jeśli zrobimy go z podwójnej porcji, wystarczy nam na kilka obiadów i nie musimy się martwić, że nie mamy co dać naszym domownikom do jedzenia.
Składniki na 4 porcje:
- 800g szynki lub łopatki wieprzowej
- 2 bataty średniej wielkości
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej (przepis TUTAJ)
- pieprz i sól
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy smalec i lekko smażymy. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa (batata i cukinii nie trzeba obierać ze skóry, wystarczy ją sparzyć i dobrze umyć) i wrzucamy do mięsa. Dodajemy zioła prowansalskie i domową kostkę rosołową. Całość dusimy ok 40 minut (do miękkości mięsa) podlewając co jakiś czas wodą, aby wytworzył się naturalny sos. Gotowy gulasz posypujemy cebulką dymką.
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.