W trakcie przeprowadzki kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Dlatego poniższy przepis na gulasz jest idealny, kiedy jesteśmy w biegu. Jest prosty i szybki w wykonaniu. Dodatkowo, jeśli zrobimy go z podwójnej porcji, wystarczy nam na kilka obiadów i nie musimy się martwić, że nie mamy co dać naszym domownikom do jedzenia.
Składniki na 4 porcje:
- 800g szynki lub łopatki wieprzowej (polecam ekologiczne mięso z Mięsnej Paczki)
- 2 bataty średniej wielkości
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej (przepis TUTAJ)
- pieprz i sól
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy smalec i lekko smażymy. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa (batata i cukinii nie trzeba obierać ze skóry, wystarczy ją sparzyć i dobrze umyć) i wrzucamy do mięsa. Dodajemy zioła prowansalskie i domową kostkę rosołową. Całość dusimy ok 40 minut (do miękkości mięsa) podlewając co jakiś czas wodą, aby wytworzył się naturalny sos. Gotowy gulasz posypujemy cebulką dymką.
Mięsna Paczka to szeroka oferta mięsa i różnych kiełbasek wyłącznie z ekologicznych polskich gospodarstw, a nie z chowu przemysłowego.
Chów jest bez antybiotyków i hormonów wzrostu, więc masz pewność co do jakości! Wszystkie wyroby są bez azotynów i innych E! Mięso jest poporcjowane i zapakowane próżniowo w szczycie świeżości z 18-mieisęczną datą ważności. Przychodzi zamrożone na kość! Jest to idealne rozwiązanie dla wszystkich zabieganych osób, które nie mają czasu jeździć po sklepach i tracić czas na zakupy stacjonarne
Łap kod zniżkowy -10% na Twoją pierwszą Mięsną Paczkę! Przy zakupach wpisz kod: CALKIEMZDROWO