W trakcie przeprowadzki kompletnie nie mam czasu na gotowanie. Gulasz, który dzisiaj proponuję jest idealny, ponieważ jest prosty i szybki w wykonaniu. Dodatkowo, jeśli zrobimy go z podwójnej porcji, wystarczy nam na kilka obiadów i nie musimy się martwić, że nie mamy co dać naszym domownikom do jedzenia.
Składniki na 4 porcje:
- 800g szynki lub łopatki wieprzowej
- 2 bataty średniej wielkości
- 1 duża cukinia lub 2 mniejsze
- 3 cebule
- 2 łyżki smalcu
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej (przepis TUTAJ)
- pieprz i sól
Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka o grubym dnie. Dodajemy smalec i lekko smażymy. W międzyczasie myjemy i kroimy warzywa (batata i cukinii nie trzeba obierać ze skóry, wystarczy ją sparzyć i dobrze umyć) i wrzucamy do mięsa. Dodajemy zioła prowansalskie i domową kostkę rosołową. Całość dusimy ok 40 minut (do miękkości mięsa) podlewając co jakiś czas wodą, aby wytworzył się naturalny sos. Gotowy gulasz posypujemy cebulką dymką.