Nasze polskie tradycyjne kiszone ogórki to istna skarbnica zdrowia! Warto je jeść przez cały rok, ale według mnie latem smakują najlepiej. Dlaczego? Ponieważ w 96% składają się z wody, dlatego świetnie orzeźwiają i gaszą pragnienie, a ich kwaśny smak hamuje zapotrzebowanie na słodkie. Ja nie wyobrażam sobie dnia bez kiszonego ogórka, jem je na okrągło!

A dlaczego warto jeść te wspaniałe kiszonki?
- są bardzo dobrym źródłem witaminy C, A, E, K oraz magnezu, wapnia, fosforu i potasu. Jednak wbrew powszechnej opinii nie mają więcej witaminy C niż świeże warzywa i owoce,
- kiszenie ogórków zwiększa ilość witamin z grupy B (B2, B3, B6, B12, PP), których tak bardzo brakuje w naszej diecie (szczególnie u wegetarian),
- kiszone ogórki to wspaniałe prebiotyki, które poprawiają równowagę kwasowo-zasadową, pomagają trawić ciężkostrawne potrawy i eliminować toksyczne elementy pożywienia,
- ponadto wspomagają trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów,
- zwiększają przyswajalność żelaza, chroniąc przed anemią
- są doskonałe dla osób odchudzających się, bo przyspieszają przemianę materii i pozostawiają uczucie sytości na długi czas,
- poprawiają pracę układu nerwowego,
- oczyszczają organizm z toksyn i nadmiaru wody,
- są skuteczne w walce z zaparciami,
- pomagają w obniżaniu „złego cholesterolu”,
- poprawiają stan naszej skóry, włosów, paznokci,
- ogórki w czasie fermentacji tracą kalorie! Jeden średni ogórek to tylko 12 kcal!
Nigdy nie wylewajmy kwaśnej wody z ogórków! Ona również ma mnóstwo cennych właściwości! Przede wszystkim woda ta wykazuje działanie lecznicze w dolegliwościach pęcherzyka żółciowego, żylaków czy śledziony. Picie wody z ogórków zalecane jest również przed egzaminami lub po nieprzespanych nocach, ponieważ wspaniale wpływa na poprawę koncentracji. Kwaśna woda jest również idealna na wyleczenie imprezowego kaca 🙂 🙂 🙂
I jak? Przekonani?
UWAGA!
Z racji dość wysokiej zawartości sodu, ogórki nie są polecane osobom z podwyższonym ciśnieniem krwi lub mającym problemy z układem krążenia!
4 komentarze
[…] To nie tylko idealny dodatek do kotleta, ale przysmak sam w sobie! Zawierają m.in. witaminę C i E, polifenole (naturalne przeciwutleniacze), bakterio- i grzybobójcze fitoncydy. Do tego wzmacniają odporność i regulują pracę jelit. Więcej o kiszonkach przeczytacie w TYM poście). […]
[…] Sierpień to także miesiąc ogórków! Najbardziej smakują mi małosolne, które kiszą się maksymalnie 4 dni. PYCHA! A o zaletach kiszonych ogórków przeczytacie TUTAJ. […]
[…] Mają w sobie bogactwo składników, przede wszystkim witaminy C. Kapusta czy ogórki są doskonałym dodatkiem do dań. Można również pić sam sok. Więcej na temat kiszonek przeczytacie TU. […]
[…] po serii antybiotyków. Szczególną rolę będą tu odgrywać kiszonki takie jak kiszona kapusta, kiszone ogórki czy zakwas z buraków. Z kolei świetnym prebiotykiem będzie np. banan, cebula, topinambur czy […]