
Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców:
Krok 1. Usuwamy szkodliwe bakterie (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).
Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy ok. 0,5 szklanki zwykłego octu albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Ja z reguły przygotowuje ok. 3l płynu i w nim moczę wszystkie warzywa i owoce.
Krok 2. Usuwamy pestycydy
Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty: na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Tutaj też przygotowuję ok. 3 litry roztworu.
Woda po płukaniu warzyw może zmienić swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji może stać się mętna lub przybrać żółtawy odcień. Na powierzchni może pokazać się tłustawy film. Może się również okazać, że woda będzie „czysta”. To nie znaczy, że owoce czy warzywa nie były pokryte pestycydami.
Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7)
Po takim oczyszczaniu warzywa wystarczy już tylko opłukać pod bieżącą wodą. Można też dodatkowo przelać wrzątkiem.
Na koniec, krótka ściąga z owoców i warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami (według Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej): jabłka, seler, w tym także seler naciowy, pomidory, ogórki, truskawki, brzoskwinie, szpinak, nektarynki, winogrona, słodka papryka, ziemniaki i sałata.
Jeden komentarz
[…] zanieczyszczeń, mocząc owoce w roztworze wody i octu. Więcej na ten temat przeczytacie TU. Jednak w przypadku jabłek, taki zabieg może nie być do końca […]