Popularne wyszukiwania

Jak usunąć pestycydy z warzyw i owoców?

Przeczytaj artykuł w 2 min.
PESTYCYDY. Słyszymy o nich często, gdy mowa o produktach spożywczych. Żyjemy w czasach, gdy obfitość i wygląd plonów są najważniejsze, więc nagminnie stosuje się środki, które chronią rośliny przed chorobami i szkodnikami. Dzięki nim warzywa i owoce zachowują piękny wygląd – są kształtne, jędrne, bez plamek czy przebarwień. Ale nie da się ukryć, że pestycydy to bardzo szkodliwa dla nas chemia, a w krajach wysoko rozwiniętych używa się jej na potęgę. Dzięki temu produkuje się więcej żywności i rzadziej wybuchają epidemie chorób zakaźnych. Tyle że to nic innego jak chemia, dużo chemii. Możemy jej albo unikać, albo spróbować się jej pozbyć.
 
 
Najlepszym sposobem uniknięcia pestycydów jest nabywanie warzyw i owoców pochodzących z ekologicznych upraw lub niewielkich, sprawdzonych działek. A co jeśli kupujemy warzywa lub owoce w dużych supermarketach, gdzie wszystko jest pryskane pestycydami? Samo umycie pod bieżącą wodą nie wystarczy – gdyby tak było, chemia zmywałaby się wraz z każdym opadem deszczu. Ale jest na to bardzo prosty sposób:
 

Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców:

Krok 1. Usuwamy szkodliwe bakterie (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).

Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy ok. 0,5 szklanki zwykłego octu albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego. Ja z reguły przygotowuje ok. 3l płynu i w nim moczę wszystkie warzywa i owoce.

Krok 2. Usuwamy pestycydy

Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty: na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej. Tutaj też przygotowuję ok. 3 litry roztworu.

Woda po płukaniu warzyw może zmienić swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji może stać się mętna lub przybrać żółtawy odcień. Na powierzchni może pokazać się tłustawy film. Może się również okazać, że woda będzie „czysta”. To nie znaczy, że owoce czy warzywa nie były pokryte pestycydami.

Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7)

Po takim oczyszczaniu warzywa wystarczy już tylko opłukać pod bieżącą wodą. Można też dodatkowo przelać wrzątkiem.

 

Na koniec, krótka ściąga z owoców i warzyw, które są najbardziej zanieczyszczone pestycydami (według Europejskiej Wspólnoty Gospodarczej):  jabłka, seler, w tym także seler naciowy, pomidory, ogórki, truskawki, brzoskwinie, szpinak, nektarynki, winogrona, słodka papryka, ziemniaki i sałata.

 
 

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.