Długo szukałam idealnego przepisu na domowy ketchup. Zależało mi na tym, aby był słodki, ostry i kwaśny jednocześnie. Ponadto chciałam do niego przemycić jak najwięcej warzyw, których tak bardzo brakuje w naszym codziennym jadłospisie. Po kilku latach prób i błędów, udało mi się stworzyć naprawdę pyszną i całkiem zdrową konkurencję dla sklepowego ketchupu. Jest idealny. Taki, jaki chciałam – smak pomidorów wspaniale łączy się z warzywami i przyprawami. Kwintesencja lata zamknięta w małym słoiczku.

Składniki:
- 2 kg pomidorów
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 seler
- 0,5 kg jabłek
- 0,25 kg cebuli
- 0,25 kg czerwonej papryki
- 0,25 kg cukru (można dać mniej)
- 0,5 szklanki octu jabłkowego lub winnego
- 10 g pieprzu (pół torebki)
- 2 łyżki soli
- 3 łyżki musztardy
- 2 liście laurowe
- 3 goździki
Wykonanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Paprykę myjemy, czyścimy z pestek i kroimy na kawałki. Jabłka obieramy, kroimy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Resztę warzyw obieramy i kroimy na kawałki. Wszystko wrzucamy do garnka z grubym dnem i gotujemy do miękkości najtwardszych warzyw. Następnie blendujemy i dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu, aż nadmiar wody wyparuje i uzyskamy odpowiednią konsystencję. Zajmie nam to ok. 3-4 godzin. Gorący ketchup nakładamy do słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Nie trzeba ich pasteryzować.
Uwagi:
- Jeśli nie lubicie ostrych smaków, lepiej zmniejszyć ilość pieprzu w przepisie (nawet o połowę).
- Natomiast dla fanów ostrych przypraw, polecam użyć ostrą musztardę (np. dijon) lub dodać papryczkę chili.
- Jeśli macie słodkie pomidory, użyjcie mniej cukru – ok. 150g
- Warzywa muszą być naprawdę miękkie, aby zblendować je na idealnie gładką masę. Często brakuje mi do tego cierpliwości, dzięki czemu uzyskuję grudkowatą konsystencję, wyglądem przypominającą przecier pomidorowy (taka jak
na zdjęciach). - Ważne jest, aby odparować jak najwięcej wody, dzięki czemu ketchup nie będzie rozlewał się na talerzu.
Zapraszam również na mój profil na instagramie!
5 komentarzy
Droga Karolino. Super wpis i fajny przepis. Tylko ten dodatek musztardy troche mi psuje wrazenie przepisu "bez chemi", na ktorym mi zalezalo. Chyba, ze sami przygotujemy rowniez musztarde 😉
Musztardę można przygotować samemu:) Przepis na nią także pojawi się na blogu 🙂 W sklepach znajdziemy również taką bez dodatków chemicznych, ale trzeba się sporo naszukać 🙁
[…] wybór przetworzonych pomidorów np. w postaci przecieru lub zdrowego ketchupu (przepis znajdziesz TUTAJ). Ponadto pomidory w takiej postaci zawierają największe ilości likopenu, jednego z […]
[…] Co roku dostaje od mojej przyjaciółki klilkanaście kg pomidorów (dziękuję Ana!). Robimy z mamą przeciery na zupę pomidorową i mój słynny ketchup, bez którego żadne ognisko nie może się obejść. Po przepis zapraszam TUTAJ. […]
[…] Sierpniowe pomidory smakują najlepiej na świecie! Aby zachować ten smak, co roku robię domowy ketchup. Przepis znajdziecie TUTAJ. […]