Brak produktów w koszyku.

Niebezpieczny trend: pieczenie na mące migdałowej, orzechowej czy z pestek
Przeczytaj artykuł w < 1 min.
Zdrowe odżywianie stało się bardzo modne. Książki czy blogi kulinarne prześcigają się w wymyślaniu coraz to ciekawszych przepisów. Ostatnio można zauważyć niebezpieczny trend czyli pieczenie na mące migdałowej czy innych pestkach lub orzechach. Problem w tym, że produkty te zawierają kwasy omega-6, które nie lubią obróbki termicznej.
W trakcie obróbki termicznej z użyciem jakiegokolwiek tłuszczu dochodzi (w większym lub mniejszym stopniu) do peroksydacji lipidów i utleniania się cholesterolu. Powstają również nitrozaminy czyli utlenione nienasycone kwasy tłuszczowe. Do nienasyconych kwasów tłuszczowych należą kwasy omega-3, omega-6 i omega-9, które są niestabilne termicznie.
Orzechy i pestki są przede wszystkim głównym źródłem kwasów omega-6, które w nadmiarze są bardzo niebezpieczne dla zdrowia (przyczyniają się m.in. do zaburzeń gospodarki hormonalnej, zwiększają się ryzyko nowotworów i odpowiadają za stany zapalne).
Pieczenie na mące migdałowej, orzechowej czy innych pestkowych powoduje, że kwasy omega-6 stają się pronowotworowe. Pod wpływem obróbki wytwarza się toksyczny akrylamid czy prozapalne eikozanoidy. Ponadto orzechy zawierają lektyny (substancje antyodżywcze) i mogą być już w jakiś sposób utlenione lub zniszczone. Mogą zawierać także aflatoksynę, która również jest związkiem pronowotworowym.
Unikajmy również pieczywa i innych wypieków z dodatkiem orzechów czy pestek. Orzechy i pestki należy jeść tylko i wyłącznie w postaci surowej. Jeżeli nie mamy dostępu do takich świeżo wyłuskanych, to warto je wcześniej namoczyć, aby pozbyć się kwasu fitynowego (więcej o kwasie fitynowym pisałam TUTAJ).
Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.
10 komentarzy
A co z mąką konopną? Można piec czy nie?
Tak, można 😉
[…] Nie powinniśmy także piec na mąkach z orzechów czy innych pestek! Kwasy omega-6 nie lubią temperatury, zatem nie nadają się do pieczenia. Więcej na ten temat pisałam TUTAJ. […]
Powiem Wam, że wystraszył mnie ten post. Chyba piekłam na nieodpowiednich mąkach. Mam nadzieję, że bez szkód zdrowotnych :/
Oj a ja tak lubię sobie podprażyć słonecznik na patelni. Czyli to też niezdrowe jest?
Niestety tak…
„Unikajmy również pieczywa i innych wypieków z dodatkiem orzechów czy pestek.” ?! Czyli chleb ze słonecznikiem i pestkami dyni odpada?! ???? To jakaś bzdura totalna! Proszę o jakieś dowody, wyniki badań czy coś. Bo moja ciocia pół swojego życia je ciemny chleb ze słonecznikiem i zdrowa jest jak rydz!
a mąka z pestek winogron lub lniana też odpadają?
Niestety nie jest to dobry wybór. Tak, jak pisałam – okazjonalnie tak, ale regularnie – nie
A czy siemie lniane w chlebie jest szkodliwe?