Zdrowy hamburger bez bułki? Czemu nie! Wystarczy, że bułkę zamienimy na duże pieczarki i mamy gotowe burgery bez glutenu. Skład burgerów można dowolnie komponować. Ja uwielbiam burgery z dużą ilością cebuli, słodkim pomidorem i pysznym jarmużem. Polecam!
Burger low carb bez bułki
Przepis na 2 porcje (czyli 4 hamburgery)
- 4 duże pieczarki
- 100g mięsa mielonego (ja użyłam cielęciny)
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku
- 1 szalotka (można pominąć, ja po prostu uwielbiam cebulę, więc dodaję ją wszędzie)
- 1 słodki pomidor np. malinówka
- 4 małe liście jarmużu lub dowolnej sałaty
SOS:
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżeczki sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki
- 1 ogórek kiszony
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała cebulka
- pieprz
SOS: ogórek, cebulę i czosnek ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarełka. Z ogórka odciskamy wodę, aby sos nie był zbyt wodnisty. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy, aby powstał gęsty sos.
Cebulę i pietruszkę szatkujemy i mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy sól, pieprz i formujemy 4 płaskie kotlety. Kotlety pieczemy w piekarniku przez 15 min w temperaturze 200 stopni (najzdrowsza wersja) lub obsmażamy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni obsmażamy obrane główki pieczarek (po 2 minuty z każdej strony). Z jarmużu wykrawamy twardą łodygę i również podsmażamy na patelni, aby nie był twardy (jeśli do przepisu używamy sałaty, to nie wrzucamy jej na patelnię). Pomidora i szalotkę kroimy w plastry.
Uwaga! Możesz też skorzystać z gotowych burgerów. Polecam Ci ekologiczne burgery wołowe z Mięsnej Paczki. Na hasło calkiemzdrowo jest 10% zniżki na Twoją pierwszą Mięsną Paczkę!
Następnie z przygotowanych składników formujemy hamburgery (od dołu):
- pieczarka
- pomidor
- kotlet
- cebula
- sos
- jarmuż/sałata
- pieczarka
Wskazówka: hamburgery najlepiej jeść nożem i widelcem, ponieważ pieczarki są bardzo soczyste i ciężko je jeść rękoma.
Szukasz dobrej jakości mięsa bez antybiotyków i hormonów wzrostu? Polecam sięgnąć po mięso z Mięsnej Paczki!
Mięsna Paczka dostarcza wyłącznie certyfikowane mięso od polskich rolników. Produkty są oznakowane unijnym zielonym listkiem żywności ekologicznej i nadzorowane przez zewnętrzne jednostki rolnictwa ekologicznego na każdym etapie produkcji – od chowu, aż po dostawę. W ofercie dostępne są 4 rodzaje mięsa: wołowina, drób, wieprzowina, indyk, wyroby: parówki, kiełbaski, kiełbasy i kaszanka oraz jeden rodzaj ekologicznej ryby: łosoś.
Mięso można zmówić przez Internet.