Zdrowy hamburger

Zdrowy hamburger bez bułki? Czemu nie! Wystarczy, że bułkę zamienimy na duże pieczarki i mamy gotowe burgery bez glutenu. Skład burgerów można dowolnie komponować. Ja uwielbiam burgery z dużą ilością cebuli, słodkim pomidorem i pysznym jarmużem. Polecam!

Przepis na 2 porcje (czyli 4 hamburgery)

  • 4 duże pieczarki
  • 100g mięsa mielonego (ja użyłam cielęciny)
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 1 cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 szalotka (można pominąć, ja po prostu uwielbiam cebulę, więc dodaję ją wszędzie)
  • 1 słodki pomidor np. malinówka
  • 4 małe liście jarmużu lub dowolnej sałaty

SOS:

  • 2 łyżki majonezu
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej czerwonej słodkiej papryki
  • 1 ogórek kiszony
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała cebulka
  • pieprz

SOS: ogórek, cebulę i czosnek ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarełka. Z ogórka odciskamy wodę, aby sos nie był zbyt wodnisty. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy, aby powstał gęsty sos.

Cebulę i pietruszkę szatkujemy i mieszamy z mięsem mielonym. Dodajemy sól, pieprz i formujemy 4 płaskie kotlety. Kotlety pieczemy w piekarniku przez 15 min w temperaturze 200 stopni (najzdrowsza wersja) lub obsmażamy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony. Na tej samej patelni obsmażamy obrane główki pieczarek (po 2 minuty z każdej strony). Z jarmużu wykrawamy twardą łodygę i również podsmażamy na patelni, aby nie był twardy (jeśli do przepisu używamy sałaty, to nie wrzucamy jej na patelnię). Pomidora i szalotkę kroimy w plastry.

Następnie z przygotowanych składników formujemy hamburgery (od dołu):

  • pieczarka
  • pomidor
  • kotlet
  • cebula
  • sos
  • jarmuż/sałata
  • pieczarka

Uwaga!

Hamburgery najlepiej jeść nożem i widelcem, ponieważ pieczarki są bardzo soczyste i ciężko je jeść rękoma.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *