Muffiny jajeczne z cebulą, papryką i boczkiem

Uwielbiam jajka w każdej postaci! Często na moim stole gości jajecznica, jaja na miękko, omlet, jaja zapiekane w boczku i… dzisiejsze muffinki. Można do nich wrzucić wszystko, co zostało Wam w lodówce – warzywa, kiełbaskę, szynkę, ser, pieczarki, szpinak, zioła… Moja ulubiona wersja to muffiny jajeczne z cebulą, papryką i boczkiem.

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 jaja
  • 100g boczku
  • 1 papryka
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 szczypty soli i pieprzu

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Formę na muffinki smarujemy lekko tłuszczem np. masłem lub olejem kokosowym. Boczek, paprykę i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę. Najpierw podsmażamy na patelni boczek. Kiedy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę i smażymy do momentu, aż będzie szklista. Następnie wrzucamy paprykę i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Odstawiamy patelnię na bok, aby składniki lekko przestygły (dzięki temu jajka się nie zważą, kiedy połączymy wszystkie składniki).

Jaja wbijamy do miski, dodajemy 2 szczypty soli, pieprzu oraz 1 łyżeczkę ziół prowansalskich. Mieszamy widelcem, aż powstanie masa jak na omlet. Następnie łączymy wszystkie składniki, mieszamy i przelewamy do foremek – z 4 jaj wyjdzie nam 6 muffinek. Pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut lub do momentu, aż muffinki będą upieczone.

Muffiny mogą bardzo urosnąć. Po wyjęciu z piekarnika lekko opadną. Przed podaniem, gdy są jeszcze gorące, można je dodatkowo posypać tartym serem typu parmezan lub kiełkami.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *