SAŁATKA Z PARÓWKAMI czyli mój sposób na szybkie i pyszne śniadanie

Parówki na śniadanie? Czemu nie! Jeżeli mają dobry skład ( a są takie!), stanowią świetne źródło białka i kolagenu, który potrzebny jest m.in. do budowania naszych stawów. A jeśli dodamy do nich warzywa, to dostaniemy naprawdę fajne śniadanie białkowo – tłuszczowe.

Podstawą mojej sałatki z parówkami jest cebula. Duuużo cebuli. Oczywiście możecie dodać jej mniej,niemniej jednak uważam, że świetnie komponuje się z parówkami i zielonymi warzywami. W sałatce muszą również znaleźć się zielone warzywa – najczęściej jest to jarmuż, bo bardzo go lubię. To jest moja baza. Czasami dodaję do tego np. paprykę lub pomidory, ale nie zawsze. Zachęcam Was do komponowania swojego składu sałatki, a tymczasem zobaczcie jak to wygląda u mnie.

Składniki:

  • 2-3 parówki (w zależności od tego jakie są duże i ile potraficie zjeść)
  • 1 cebula (może być mniej)
  • 2-3 liście jarmużu
  • kilka listków sałaty
  • papryka lub pomidor
  • 1 łyżka masła

Na patelni rozgrzewamy masło. Cebulę kroimy w piórka, a parówki w talarki. Wrzucamy na patelnię. Jarmuż targamy na małe listki i dorzucamy do pozostałych składników. Całość chwilkę podsmażamy (aż cebula się „złamie”, a parówki będą ciepłe) i wykładamy na talerz. Posypujemy listkami sałaty i dodajemy pokrojoną paprykę lub pomidora.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *