Kiedy kupować ekologiczne warzywa i owoce, a kiedy to zwykła strata pieniędzy?

Produkty ekologiczne to niezły biznes. Zewsząd trąbią, aby kupować ekologiczne warzywa i owoce, bo w tych „normalnych” jest mnóstwo chemii. Po części jest to prawda, niektóre warzywa powinniśmy kupować ekologiczne, ale jest też wiele produktów, które spokojnie możemy kupić w sklepie, nie wydając na nie fortuny.

Kiedy kupować ekologiczne warzywa i owoce?

Environmental Working Group ze Stanów Zjednoczonych przeprowadziło testy dotyczące poziomu chemikaliów obecnych w 53 rodzajach warzyw i owoców. Na ich podstawie wyłoniono listę najbardziej i najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców. Należy jednak zwrócić uwagę, że w Stanach Zjednoczonych obowiązują mniej restrykcyjne niż w Europie regulacje prawne dotyczące stosowania środków ochrony roślin.  Dlatego też tzw. parszywa dwunastka, którą można znaleźć na licznych stronach internetowych, nie do końca wpisuje się w realia europejskie. W Europie monitoringiem zanieczyszczenia żywności zajmuje się m.in. Pesticide Action Network PanEurope. Porównując te dwa źródła, stworzyłam listę najbardziej i najmniej zanieczyszczonych warzyw i owoców.

Na amerykańskiej liście widnieją jeszcze ziemniaki, nektarynki i wiśnie. Poza listą, ale również bardzo wysoko znalazły się także ostra papryka i jarmuż.

Co możemy zrobić?

Produkty z pierwszej listy starajmy się kupować ekologiczne. Lepiej kupić brzydsze jabłka od babci na targu niż piękne i błyszczące owoce w sklepie. Natomiast warzywa i owoce z drugiej listy spokojnie możemy kupować w każdym markecie. Jednak wszystkie warzywa i owoce powinniśmy też dokładnie umyć, ponieważ na ich skórkach jest wiele substancji konserwujących. Większość pestycydów stosowanych dzisiaj w uprawach przemysłowych ma skład opracowany tak, aby był wygodny dla rolników, czyli aby opady atmosferyczne nie zmywały ich z powierzchni opryskanych płodów rolnych. Jednym słowem są oleiste. Nie są to jednak te połyskliwe woski, którymi pokryte są często np. jabłka. Oleiste pestycydy nie są ani widoczne gołym okiem, ani też wyczuwalne na powierzchni warzyw i owoców w dotyku. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do ich hydrolizy.

Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców:

Krok 1. Usuwamy szkodliwe bakterie (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.).

Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodajemy  ok. 0,5 szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego, jak nie mamy, może być zwykły) albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego.

Krok 2. Usuwamy pestycydy

Po wyjęciu warzyw z wody kwaśnej płuczemy je w wodzie o odczynie alkalicznym przez kolejne 2-3 minuty: na 1 litr wody dodajemy 1 czubatą łyżkę sody kuchennej.

Woda po płukaniu warzyw może zmienić swój wygląd: w zależności od użytych do oprysku substancji stanie się mętna lub przybierze odcień żółtawy. Na powierzchni może pokazać się tłustawy film. Może się również okazać, że woda będzie „czysta”. To nie znaczy, że owoce czy warzywa nie były pokryte pestycydami.

Krok 3. Opłukujemy warzywa w czystej wodzie (neutralne pH 7)

Warto wyrobić sobie taki nawyk oczyszczania warzyw i owoców z pestycydów od razu po przyniesieniu zakupów do domu. To tylko pięć minut! Potem umyte owoce i warzywa należy włożyć do lodówki i zjadać je na bieżąco. Dzięki temu warzywa i owoce są dużo smaczniejsze i zdrowsze niż te pokryte pestycydami.

Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!  

Źródła:

  • https://www.ewg.org/foodnews/dirty_dozen_list.php#.WdTBEvm0PIU
  • http://www.pan-europe.info/press-releases/2017/10/endocrine-disrupting-pesticides-hidden-ingredients-your-fruit-salad

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *