Wegańskie pączki bezglutenowe

Muszę przyznać, że te wegańskie pączki bezglutenowe to mistrzostwo świata! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Małe, pulchne i na jeden kęs. Do tego są proste w wykonaniu, a składniki na ich zrobienie znajdą się u każdego w domu. Nic tylko robić i jeść!

A jeżeli czujecie niedosyt to na blogu znajdziecie również pączki w wersji paleo. Zapraszam!

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 4 duże dojrzałe banany
  • 2 szklanki gotowej mieszanki mąk bezglutenowych lub zwykłej mąki pszennej (wersja mniej zdrowa)
  • 6 łyżek cukru kokosowego, ksylitolu lub cukru trzcinowego (wersja mniej zdrowa)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia

Banany blendujemy z cukrem, dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Ponownie blendujemy. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie rozgrzewamy olej. Na partię pączków zużyjemy ok. 1l oleju. Kuleczki ciasta wrzucamy na rozgrzany olej i rolujemy łyżeczką, aby równomiernie się usmażyły. Pączki najlepiej smażyć w wąskim, ale wysokim rondelku. Dzięki temu nie będą przywierać do dna. Usmażone pączki kładziemy na ręczniku papierowym. Zjadamy na ciepło lub na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *