Popularne wyszukiwania

Wegańskie pączki bezglutenowe

Przeczytaj artykuł w 2 min.

Muszę przyznać, że te wegańskie pączki bezglutenowe to mistrzostwo świata! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Małe, pulchne i na jeden kęs. Do tego są proste w wykonaniu, a składniki na ich zrobienie znajdą się u każdego w domu. Nic tylko robić i jeść!

A jeżeli czujecie niedosyt to na blogu znajdziecie również pączki w wersji paleo. Zapraszam!

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 4 duże dojrzałe banany
  • 2 szklanki gotowej mieszanki mąk bezglutenowych lub zwykłej mąki pszennej (wersja mniej zdrowa)
  • 6 łyżek cukru kokosowego, ksylitolu lub cukru trzcinowego (wersja mniej zdrowa)
  • 2 płaskie łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej kokosowy do smażenia

Banany blendujemy z cukrem, dodajemy mąkę i pozostałe składniki. Ponownie blendujemy. Z powstałej masy formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. W między czasie rozgrzewamy olej. Na partię pączków zużyjemy ok. 1l oleju. Kuleczki ciasta wrzucamy na rozgrzany olej i rolujemy łyżeczką, aby równomiernie się usmażyły. Pączki najlepiej smażyć w wąskim, ale wysokim rondelku. Dzięki temu nie będą przywierać do dna. Usmażone pączki kładziemy na ręczniku papierowym. Zjadamy na ciepło lub na zimno.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.