FOOD BOOK styczeń

Za nami pierwszy miesiąc nowego roku. Miała być siarczysta zima, a jest…. przedwiośnie! Na szczęście udało mi się chociaż dwa razy być na nartach, ale to stanowczo za mało. Zimo wracaj!

Narty – mój ukochany sport!

Czy wiecie, że regularne picie kawy (ok. 2 dziennie) zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci o 16% i śmierci w wyniku chorób sercowo-naczyniowych o 21% ?
Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam kawę  <3 Mogłabym ją pić codziennie litrami! Ale oczywiście w granicach rozsądku piję 1-2. Zawsze czarną i bez cukru. Mmmmm….

Mój ulubiony deser: krem z awokado, banana i kakao z dodatkiem granata i pomarańczy.

Będąc w temacie słodkości, zdradzę Wam przepis na pyszny chlebek bananowy bez jaj, bez glutenu, bez nabiału i bez cukru!

  • 5 dużych suszonych śliwek
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 4 łyżki mąki gryczanej (lub innej bezglutenowej)
  • 1 łyżeczka kakao lub karobu
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżka roztopionego oleju kokosowego
  • szczypta cynamonu i kardamonu
  • szczypta soli i pieprzu
  • 3 duże dojrzałe banany
  • jeżeli użyjecie mniej dojrzałych bananów to polecam dodać 2 łyżeczki dowolnego słodzidła np. płynnego karobu

Śliwki drobno pokroić. Dodać banany i rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Do miski dodać pozostałe składniki i wymieszać. Przelać do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 min w temperaturze 180 stopni. Pycha!

Pomysł na drugie śniadanie: kasza jaglana ugotowana na mleku kokosowym z dodatkiem kakao, przyprawy piernikowej i melasy karobowej. Na koniec wrzuciłam pomarańczę i posypałam podprażonymi ziarnami surowego kakao. Mega!!

A żeby tego słodkiego nie było za mało, to na dokładkę podaje Wam przepis na pyszne wegańskie racuchy bezglutenowe. Ostatnio robię je na okrągło!

Składniki:

  • 1 banan
  • 0,5 szkl mleka kokosowego
  • 0,75-1 szkl mąki kasztanowej 1
  • łyżeczka karobu
  • 0,5 łyżeczki sody

Wszystko razem blendujemy i smażymy na oleju kokosowym. Serwować np. z płynnym karobem.

Gdy nie mam czasu gotować, ratują mnie zdrowe fastfoody. Wystarczy tylko zalać wodą i gotowe!

Ryż z warzywami to również szybkie danie do pracy, szkoły czy w podróż.

Z serii „coś z niczego” gdy nie mam pomysłu na obiad: potrawka z pomidorów i dyni, kiełbasa cielęco-wieprzowa, garść pietruszki i duuuuużo kuminu.

Tak, przyznaję się! Za KAŻDYM razem robię zdjęcia swoim posiłkom!

Na koniec chciałabym Was zaprosić na wegańskie pączki bezglutenowe. Przepis już we wtorek!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *