Sezon na szparagi: szparagi zawijane w szynkę parmeńską

Sezon na szparagi uważam za otwarty! Warto się nimi teraz objadać, bo są prawdziwą skarbnicą witamin i składników mineralnych. Zawierają witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz wapń, fosfor, potas i błonnik. Przeciwutleniacze zawarte w szparagach (rutyna, glutation) korzystnie wpływają na cerę, niszcząc wolne rodniki i tym samym spowalniają proces starzenia się skóry. Ponadto, wysoka zawartość glutationu pomaga usuwać toksyny z organizmu, wzmacnia system immunologiczny i ma działanie przeciwnowotworowe. Szparagi zawierają również sporo kwasu foliowego. Zjadając 10 ugotowanych pędów szparagów, zaspokoimy połowę dziennego zapotrzebowania organizmu na kwas foliowy. Jeśli planujesz dziecko lub jesteś w ciąży, uzupełnij dietę o szparagi. Nie utyjesz od nich, a kwas foliowy zapewni prawidłowy rozwój dziecka. Szparagi są też świetnym rozwiązaniem dla osób będących na diecie, bowiem 100g warzyw zawiera tylko 18 kcal.

Szparagi działają moczopędnie, co jest pomocne przy problemach z zatrzymywaniem wody w organizmie oraz wszelkiego rodzaju obrzękach.  Ale uwaga! Szparagi mogą powodować wzdęcia. Dlatego osoby o wrażliwych żołądkach przed ich spożyciem mogą zjeść szczyptę kminku lub wypić wodę z octem jabłkowym. Zawierają również puryny, które powodują gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Szczególny umiar w ich spożywaniu powinny zachować osoby ze skłonnością do dny moczanowej i kamieni nerkowych.

Szparagi w szynce parmenskiej 2

Przygotowywanie szparagów, wbrew pozorom, nie jest skomplikowane. Zielonym wystarczy, że obetniemy zdrewniałe końcówki i przygotujemy według uznania – możemy je gotować, smażyć, piec, blendować do kremów warzywnych… i wiele, wiele innych. Jakikolwiek eksperyment kulinarny przyjdzie Wam do głowy, życzę udanego rendez-vous ze szparagami, które poza wszelkimi innymi zaletami są także uznanym… afrodyzjakiem!

Poniżej  przedstawiam Wam mój sposób na szparagi.

Składniki (na 2 osoby):

  • 1 pęczek szparagów
  • kilka plasterków szynki parmeńskiej lub szynki serrano
  • szczypta soli

Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe końce szparagów (pod naciskiem naszych dłoni same się odłamią w odpowiednim miejscu). Następnie wrzucamy je do gotującej się, posolonej  wody  i gotujemy  ok. 5 min (najlepiej aby główki szparag wystawały ponad poziom wody). Odcedzamy i zawijamy po 2-3 szparagi w plasterek szynki. Posiłek mamy w zasadzie gotowy. Tak przygotowane szparagi możemy również zapiec w piekarniku przez ok. 10 min w 180 stopniach. Jednak według mnie im prościej, tym lepiej, ponieważ każda obróbka termiczna powoduje utratę cennych właściwości odżywczych.

Tak przygotowane warzywa zabieram ze sobą do pracy lub szkoły i zjadam na drugie śniadanie lub lunch. Łatwo, szybko i całkiem zdrowo!

DSC_2305 - Kopia

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *