Jesienna zupa z grochem, kiełbasą i soczewicą

Nie wiem jak Wy, ale ja już czuję jesień w powietrzu. Zmrok zapada koło godziny 20, a chłodne wieczory sprawiają, że mam ochotę zaszyć się pod kocem i pić herbatę z sokiem aroniowym. Stąd mój dzisiejszy wpis na aromatyczną i rozgrzewającą zupę. Nie jestem fanką grochu jaśka, ale w połączeniu z pomidorami, kiełbasą i moimi ulubionymi przyprawami czyli kurkumą i kuminem, jest po prostu genialny! Dodałam jeszcze soczewicę, żeby zupa była bardziej sycąca. A jeżeli wolicie bardziej pikantne smaki, zamiast zwykłej kiełbasy możecie użyć chorizo.

zupa z grochem i soczewica

Składniki na 4 – 5 porcji:

  • 0,5 kg grochu jasiek
  • ok. 150 g dobrej kiełbasy
  • 100 g soczewicy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 karton krojonych pomidorów (można również użyć 2-3 świeżych pomidorów).
  • 2 l bulionu np. warzywnego (ja zrobiłam z domowej kostki rosołowej)
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • szczypka kuminu
  • szczypta kurkumy
  • szczypta wędzonej papryki (można pominąć)
  • sól i pieprz do smaku

Groch zalewamy wodą i moczymy kilka godzin (najlepiej zostawić na cała noc). Na drugi dzień odcedzony groch, zalewamy bulionem i gotujemy ok. 1 godziny. W międzyczasie kroimy kiełbasę na plasterki i podsmażamy na patelni do zarumienienia. Gotową kiełbasę odkładamy na talerz, a na wytopionym z niej tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek (ok. 3 minut). Soczewicę płukamy kilkakrotnie zmieniając wodę. Po ok. 40 minutach gotowania grochu, dodajemy do niego pozostałe składniki. Garnek przykrywamy i gotujemy aż do miękkości grochu i soczewicy. W razie potrzeby, gdy zupa za bardzo zgęstnieje, można dolać trochę więcej wody.  Pod koniec gotowania zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną pietruszką.

zupa z grochu i soczewicy2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *