Za nami kolejny miesiąc. Dla mnie był to miesiąc przełomowy, ponieważ otworzyłam mój wymarzony gabinet dietetyczny (TUTAJ link do mojej strony). Zapraszam Was więc na listopadowe migawki z mojego życia.
Badania krwi to dla mnie podstawa, aby ułożyć prawidłowy i spersonalizowany plan dietetyczny. Dlatego też, dla wszystkich swoich podopiecznym mam specjalne kupony rabatowe upoważniające do 25% zniżki na badania w laboratoriach SYNEVO.
Moja praca to nie tylko praca w gabinecie, ale również i szkolenia. W tym miesiącu miałam przyjemność prowadzić mój autorski wykład pt. ŻYWIENIE I SUPLEMENTACJA W KONTUZJACH dla trenerów personalnych z SYNERGII.
Kawa, kawusia, kawuniaaaa <3 Przyznaję się, jestem kawoholikiem:) Ale w poszanowaniu dla swojego zdrowia, piję tylko jedną dziennie, bez dodatku mleka i cukru.
Moje ukochane rafaello z TEGO przepisu.
Przepis na suflet czekoladowy cieszył się ostatnio Waszym największym zainteresowaniem!
Te babeczki to ostatnio mój ulubiony przepis. Świetnie nadają się na śniadanie i są idealne jako posiłek w podróży. Poniżej przepis:
Składniki na 6 dużych lub 12 małych babeczek:
- 2 szklanki startych/posiekanych warzyw (ja używam gotowej mieszanki Włoszczyzna i oliwek)
- 1,5 szklanki mieszanki mąk bezglutenowych (ja używam w dowolnych proporcjach mąki kokosowej, jaglanej, ryżowej, ziemniaczanej i gryczanej)
- 1 łyżeczka sody
- 3 jajka
- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
- 0,5 szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżeczka soli
- pieprz do smaku
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, a formę na muffiny natłuścić. Połączyć wszystkie składniki. Można dodać ulubione przyprawy (np. zioła prowansalskie, rozmaryn). Gotowe ciasto rozłożyć równomiernie w foremkach do muffinek. Piec 25-35 minut.
Muffiny można zjeść zarówno na pierwsze jak i na drugie śniadanie.
Będąc w temacie wypieków, czy wiecie, że w Krakowie otworzyła się pierwsza piekarnia bezglutenowa? Mają tam wypieki zarówno z nabiałem jak i całkowicie wegańskie. Gorąco polecam!
A do chlebka polecam pyszny pasztet z pobulionowych warzyw i mięsa:
Składniki
- dobrze odsączone bulionowe warzywa: marchewki , pietruszki , seler
- 1 świeża cebula
- 1 jajko
- mięso z rosołu (ok. 150 g)
- parę suszonych pomidorów
- 0,5 łyżeczki kuminu
- pieprz ziołowy
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka czarnuszki
- 1 łyżeczka majeranku
- 0,5 łyżeczki tymianku
- sól
- 1 łyżka oleju kokosowego lub smalcu
Warzywa dobrze zblenduj na masę i przenieś do miski. Dodaj ugotowane mięso i ponownie zblenduj. W rondelku zeszklij cebulkę na oleju kokosowym. Dodaj ją do reszty składników. Suszone pomidory pokrój i dodaj do masy. Możesz dodać też wędzoną śliwkę lub suszoną morele. Masę wymieszaj dłonią. Powinna być zwarta, ale dość wilgotna. Dopraw solą i pieprzem. Przenieś masę do keksówki i wyrównaj. Pasztet piecz przez 40-50 minut w temperaturze 180 stopni. Brzegi pasztetu powinny się zarumienić. Pasztet przenieś w chłodne miejsce lub postaw na parapecie w kuchni. Przykryj ściereczką. Następnego dnia jest o niebo lepszy!
Bardzo polecam Wam te masła!
Szakszuka <3
Nasze ulubione przekąski do wina!
So many books, so little time…
Na koniec chciałabym Wam polecić nową książkę autora bloga Salaterka pt. Jadłospisy odżywcze, w której znajduje się mnóstwo dań warzywnych. Co ciekawe, każdy przepis jest opatrzony dokładną instrukcją obrazkową, przez co nawet laik będzie w stanie wyczarować pyszne i zdrowe dania.
Za pomocą tej książki, można stworzyć dla siebie jadłospis o kaloryczności 1500 lub 2000 kcal i dodatkowo dowiedzieć się ile witamin i minerałów dostarcza organizmowi dana potrawa. Polecam nie tylko weganom, ale również i tym osobom, które nie wiedzą jak stworzyć pełnowartościowy posiłek z samych warzyw.