Czekoladowy suflet z płynnym środkiem

Czekoladowy suflet to raj wszystkich smakoszy czekolady. Jest bardzo słodki i intensywnie kakaowy. Co prawda deser ten nie należy do dietetycznych, ale po zamianie kilku składników można go uznać za CAŁKIEM ZDROWY :)

Procedura jego przygotowania jest bardzo prosta, natomiast trudniejszy do wychwycenia jest sam czas pieczenia sufletu – pieczony zbyt krótko będzie czekoladową zupą, zbyt długo – będzie przypominał czekoladową babeczkę. Niemniej warto spróbować! Myślę, że po pierwszym pieczeniu poznacie lepiej swój piekarnik i kolejnym razem będziecie piec z pamięci.

Suflet należy podawać natychmiast. Reguła jest jedna: suflet nie może na nas czekać, to my czekamy na suflet!

Składniki na 2 duże porcje:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 g masła klarowanego
  • 50 g cukru kokosowego roztartego na puder lub cukru pudru
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mąki ryżowej

Wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, inaczej suflet może nie wyrosnąć. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni. Gorzką czekoladę łamiemy na małe kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do schłodzenia. Cukier kokosowy rozcieramy w moździerzu lub młynku do kawy na puch. Ważne, aby cukier miał konsystencję pudru. Jeżeli nie macie cukru kokosowego, użyjcie zwykłego cukru pudru (deser będzie wtedy mniej zdrowy :) )

W dużej misce ubijamy całe jajka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy całość. Ostudzoną czekoladę z masłem ostrożnie łączymy z ubitymi jajkami i przelewamy do kokilek. Kokilek nie trzeba niczym smarować, deser sam odchodzi od ścianek. Z przepisu wychodzą dwa duże suflety lub 3 mniejsze. Jeżeli używamy większych kokilek (o średnicy ok. 10cm) to deser pieczemy 18 minut. Jeżeli natomiast użyjemy mniejszych kokilek (o średnicy ok. 7cm), to deser pieczemy 15 minut. Prawidłowo upieczony deser powinien mieć lekko płynny w środek.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *