Czym zastąpić jajko w diecie? Poznaj najpopularniejsze zamienniki jajek

Jaja należą do jednych z najbardziej uczulających produktów.  W przypadku wielu diet eliminacyjnych (np. protokół autoimmunologiczny) należy je bezwzględnie wykluczyć z diety. Na szczęście jest kilka produktów, które świetnie sprawdzą się jako zamienniki jajek.

W potrawach jaja pełnią funkcję „sklejacza”. Dodajemy je do ciasta, aby było wilgotne i się nie rozpadało. Z kolei w naleśnikach sprawiają, że ciasto jest miękkie i sprężyste. Ubita piana z białek ma za zadanie spulchnić i podnieść biszkopt czy pasztet. Na diecie bez jajek łatwo nie jest, ale spokojnie – są produkty, które ułatwią nam zadanie.

Oto najpopularniejsze zamienniki jajek:

  • papka z siemienia lnianego lub galaretka z chia– sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca – np. w kruchych ciastach czy kotletach. Jak ją przygotować? 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego lub ziaren chia zalewamy 3 łyżkami gorącej wody  i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko. Papka z siemienia lnianego lub chia nadaję się zarówno do słodkich jak  i słonych potraw. Praktycznie nie zmienia smaku potraw, ale jeśli doda się jej za dużo, może spowodować zakalec.
  • zmielone płatki owsiane– 1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, zostawiamy chwilę do napęcznienia. Jest to zamiennik 1 jajka. Można wykorzystać podobnie jak kisiel z siemienia. Trzeba jednak pamiętać, że płatki owsiane mogą zawierać gluten, więc jeśli ktoś stosuje dietę bez glutenu, to polecam płatki owsiane z certyfikatem.
  • owoce– tutaj sprawdza się banan (pół banana = 1 jajko) lub mus jabłkowy. Wykorzystujemy je w tych przepisach, gdzie jajko ma za zadanie skleić (banan) lub rozluźnić ciasto (mus jabłkowy). Rozgnieciony banan sprawdzi się w słodkich wypiekach typu muffiny, ciastka albo w placuszkach. Do większych wypieków np. ciasta lub naleśniki raczej się nie nadaje. Z kolei mus jabłkowy ma za zadanie nawilżyć i rozluźnić ciasto, dlatego świetnie nadają się do wypieków bezglutenowych, gdzie ciasta są często suche i zbite. Pektyny z jabłek mają również pewne właściwości sklejające, ale raczej nie „na ciepło”. Dlatego musu z jabłka nie należy traktować jako zamiennika sklejającego.
  • masło orzechowe – to dość kaloryczny substytut i nie nadaje się w protokole autoimmunologicznym, ale za to doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej. Doskonale skleja ciasto i sprawdzi się w zarówno małych wypiekach np. muf finach jak i w większych – np. w ciastach.
  • żelatyna lub agar-agar – kolejnym często stosowanym zamiennikiem jajek w pieczeniu ciast jest niesłodzona i niearomatyzowana żelatyna lub jej wegański odpowiednik: agar-agar. Aby użyć żelatyny lub agar-agar do wypieku ciast, należy zmieszać 1 łyżkę żelatyny z 1 łyżką stołową letniej wody. Taką mieszanka zwiąże ciasto, galaretki, musy lub inne desery owocowe.

A jeśli chcecie zrobić majonez bez jaj – to odsyłam Was do przepisu na sałatkę jarzynową, gdzie znajdziecie obłędny wegański majonez z kalafiora.

Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *