Jaja należą do jednych z najbardziej uczulających produktów. W przypadku wielu diet eliminacyjnych (np. protokół autoimmunologiczny) należy je bezwzględnie wykluczyć z diety. Na szczęście jest kilka produktów, które świetnie sprawdzą się jako zamienniki jajek.
W potrawach jaja pełnią funkcję „sklejacza”. Dodajemy je do ciasta, aby było wilgotne i się nie rozpadało. Z kolei w naleśnikach sprawiają, że ciasto jest miękkie i sprężyste. Ubita piana z białek ma za zadanie spulchnić i podnieść biszkopt czy pasztet. Na diecie bez jajek łatwo nie jest, ale spokojnie – są produkty, które ułatwią nam zadanie.
Oto najpopularniejsze zamienniki jajek:
- papka z siemienia lnianego lub galaretka z chia– sprawdzi się tam, gdzie jajka mają być użyte jako substancja wiążąca – np. w kruchych ciastach czy kotletach. Jak ją przygotować? 1 łyżkę mielonego siemienia lnianego lub ziaren chia zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i zostawiamy do napęcznienia (ok 3-5 minut). Powstanie nam kleista masa. 1 czubata łyżka = 1 jajko. Papka z siemienia lnianego lub chia nadaję się zarówno do słodkich jak i słonych potraw. Praktycznie nie zmienia smaku potraw, ale jeśli doda się jej za dużo, może spowodować zakalec.
- zmielone płatki owsiane– 1 łyżkę płatków zalewamy 3 łyżkami gorącej wody, zostawiamy chwilę do napęcznienia. Jest to zamiennik 1 jajka. Można wykorzystać podobnie jak kisiel z siemienia. Trzeba jednak pamiętać, że płatki owsiane mogą zawierać gluten, więc jeśli ktoś stosuje dietę bez glutenu, to polecam płatki owsiane z certyfikatem.
- owoce– tutaj sprawdza się banan (pół banana = 1 jajko) lub mus jabłkowy. Wykorzystujemy je w tych przepisach, gdzie jajko ma za zadanie skleić (banan) lub rozluźnić ciasto (mus jabłkowy). Rozgnieciony banan sprawdzi się w słodkich wypiekach typu muffiny, ciastka albo w placuszkach. Do większych wypieków np. ciasta lub naleśniki raczej się nie nadaje. Z kolei mus jabłkowy ma za zadanie nawilżyć i rozluźnić ciasto, dlatego świetnie nadają się do wypieków bezglutenowych, gdzie ciasta są często suche i zbite. Pektyny z jabłek mają również pewne właściwości sklejające, ale raczej nie „na ciepło”. Dlatego musu z jabłka nie należy traktować jako zamiennika sklejającego.
- masło orzechowe – to dość kaloryczny substytut i nie nadaje się w protokole autoimmunologicznym, ale za to doskonale sprawdzi się w diecie wegańskiej. Doskonale skleja ciasto i sprawdzi się w zarówno małych wypiekach np. muf finach jak i w większych – np. w ciastach.
- żelatyna lub agar-agar – kolejnym często stosowanym zamiennikiem jajek w pieczeniu ciast jest niesłodzona i niearomatyzowana żelatyna lub jej wegański odpowiednik: agar-agar. Aby użyć żelatyny lub agar-agar do wypieku ciast, należy zmieszać 1 łyżkę żelatyny z 1 łyżką stołową letniej wody. Taką mieszanka zwiąże ciasto, galaretki, musy lub inne desery owocowe.
A jeśli chcecie zrobić majonez bez jaj – to odsyłam Was do przepisu na sałatkę jarzynową, gdzie znajdziecie obłędny wegański majonez z kalafiora.
3 komentarze
Ja najczęściej zamiast jajka używam bananów. Mama kiedyś mi to poleciła i powiem, ze naleśniki wchodzą na inny poziom 😀
Pycha!
[…] też poeksperymentować i zastąpić jaja innymi produktami. Więcej o zamiennikach jaj pisałam w TYM […]