Sałatka jarzynowa dla alergików z obłędnym wegańskim majonezem

Sałatka jarzynowa według tego przepisu jest hitem wśród mojej rodziny. Nikt nie może uwierzyć, że nie zawiera ona majonezu i jaj, a smakuje niemal identycznie jak jej tradycyjny odpowiednik. Sekretem jest WEGAŃSKI MAJONEZ Z KALAFIORA, który smakiem przypomina tradycyjny łagodny majonez. Sałatka jest więc świetna dla alergików lub innych osób będących na diecie eliminacyjnej (np. osoby chore na Hashimoto). Dla mnie jest to bardzo ważne, gdyż sama jestem na takiej diecie i czasami tęsknię do tych tradycyjnych potraw kuchni polskiej. Sałatka ta jest więc świetnym kompromisem między dietą, a tym co dobre, choć nie koniecznie zdrowe dla naszego organizmu.

Składniki*:

  • 5-6 marchewek
  • 4-5 pietruszek
  • 1 seler**
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • garść natki pietruszki

WEGAŃSKI MAJONEZ:

  • 1 średni kalafior
  • 2,5 łyżki musztardy
  • 12 łyżek oleju lnianego
  • sól, pieprz do smaku

Warzywa dokładnie myjemy i gotujemy w łupinach w osolonej wodzie do miękkości. Ostudzone obieramy ze skórki i kroimy w drobną kosteczkę. Ogórki ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w kostkę. Warzywa mieszamy z majonezem i doprawiamy według uznania. Posypujemy natką pietruszki.

WEGAŃSKI MAJONEZ: Kalafior gotujemy na parze (lub w wodzie) do miękkości. Ważne, aby był naprawdę miękki. Odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kalafior blendujemy z olejem, musztardą i przyprawami na gładką masę. Majonez można przechowywać w lodówce 3-4 dni.

*Składniki i ich proporcje można dowolnie zmieniać, w zależności do tego na jakiej diecie eliminacyjnej jesteśmy.

**W przypadku alergii na seler, można go zamienić na ziemniaki lub całkowicie wykluczyć z sałatki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *