Brak produktów w koszyku.

Śniadanie białkowo – tłuszczowe to obecnie bardzo silny trend wśród zdrowo odżywiających się osób. Wśród głównych zalet tego typu śniadania wymienia się efektywne spalanie tkanki tłuszczowej na diecie redukcyjnej, regulowanie gospodarki cukrowej i długą sytość. Więcej o śniadaniach białkowo – tłuszczowych pisałam TUTAJ. W dzisiejszym wpisie przedstawiam Wam kilka propozycji na tego typu śniadanie.
Zaczynamy od nieśmiertelnej jajecznicy. Ale nie musi to być klasyczna jajecznica na boczku. Eksperymentujmy z dodatkami. Możemy wykorzystać np. szpinak z czosnkiem, boczniaki lub inne grzyby, pieczarki, szparagi, suszone lub świeże pomidory, warzywa korzeniowe… Dodatków jest naprawdę sporo!
Jajko zapiekane w awokado. Chyba nie ma bardziej sycącego połączenia.
Uwielbiam różnego rodzaju pulpeciki lub jak kto woli – klopsy. Te na powyższym zdjęciu zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, cukinii, cebulki i koperku. Dodałam trochę soli, pieprzu i upiekłam w piekarniku. Prosto, szybko i uniwersalnie, bo możemy je zjeść i na śniadanie i na obiad, i na ciepło i na zimno.
Kolejne klopsy. Tym razem z cielęciny z dodatkiem cebulki i koperku.
Na śniadanie białkowo – tłuszczowe możemy również zjeść nieśmiertelne parówki. Ja polecam te z Boborownik. Mają tylko 5 składników i bardzo dużo mięsa w składzie!
Mam swoją ulubioną kiełbasę cielęco – wieprzową, którą kupuję w swoim rodzinnym mieście. Jem ją na ciepło w towarzystwie cebulki i cukinii lub …..
…. na zimno w towarzystwie sezonowych warzyw. Takie zestawienie świetnie sprawdza się gdy jestem w podróży lub na uczelni i nie mam możliwości zjedzenia śniadania na ciepło.
Na śniadanie białkowo – tłuszczowe polecam Wam również rybę. U mnie często pojawia się filet z pstrąga lub szprotki z dodatkiem sezonowych warzyw.
Uwielbiam wątróbkę na śniadanie! O jej wspaniałych właściwościach pisałam TUTAJ. Podsmażam ją na maśle klarowanym po 3-4 minuty z każdej strony. Ważne, aby nie smażyć jej za długo, bo wtedy staje się gorzka i twarda.
W nurt śniadań białkowo – tłuszczowych doskonale wpisują się zupy. Robię je na bulionie mięsnym i dodaję jajko, aby były bardziej treściwe. Zupy krem to świetny sposób na przemycenie dużej ilości warzyw!
Spodobał Ci się ten wpis? Uważasz, że może się komuś przydać? Udostępnij go proszę na Facebooku!
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.
8 komentarzy
Bardzo ciekawie wyglądające posiłki i myślę że równie smaczne. Śniadania białkowo-tłuszczowe są idealne dla osób odchudzających się czy z problemami z insulinoopornością. Dlaczego warto włączyć je do swojej diety ? – https://kowalskimaciej.pl/śniadania-białkowo-tłuszczowe-a-odchudzanie
Witam…jestem nowa w temacie ????pysznne tepomysly , apetyczne i nietuzinkowe a jednocześnie tak proste ???? mam pytanko…czy do rybki i warzywsuroeych mogę dodać również kiełki na patelnię? Jako typ śniadania białkowo- tłuszczowego oczywiście….pozdr.
Kiełki najlepiej dodać już na talerzu, nie podczas obróbki termicznej, bo stracą swoje cenne właściwości:) Pozdrawiam!
Wygląda super
Ja kocham śniadania na słodko 🙂 ale są to właśnie śniadania białkowo-tłuszczowe
Wszystko fajnie ale raczej dla bezrobotnych. Nie wyobrażam sobie smażenia jajecznicy w pracy albo przed nią.
Co można przygotować do pracy, żeby zjeść łatwo jak kanapki?
Polecam ten wpis – https://calkiemzdrowo.pl/30-pomyslow-na-sniadania-bialkowo-tluszczowe/🙂
Mam codziennie na 6 rano do pracy i nie mam najmniejszych problemów żeby usmażyć jajecznicę przed pracą… To zajmuje nie całe 10 minut