Wegetariański pasztet z soczewicy

Przychodzi taki moment, że jestem przesycona mięsem. Nie mam ochoty na szynkę, nie mam ochoty na mięsny pasztet ani na żadne inne mięsopochodne produkty do kanapki. A przecież muszę jeść białko! Wtedy sięgam po pyszny i bardzo odżywczy pasztet z soczewicy. Bez mąki, bułki tartej i innych niepotrzebnych dodatków. Za to porządnie doprawiony kuminem, curry, chili i kolendrą. Mokry i treściwy, czyli taki jak lubię!

20150323_154722

Składniki:

  • 250g czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • ćwiartka selera
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżka curry
  • 0,5 łyżeczki kuminu
  • 0,5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 0,5 łyżeczki sproszkowanej ostrej papryki lub chilli
  • 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • sól i pieprz

 

Wykonanie:

Soczewicę zalewamy dwoma szklankami zimnej wody i gotujemy do momentu, aż wchłonie całą wodę i rozpadnie się na puree. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła lub oleju kokosowego i podsmażamy posiekaną cebulę oraz czosnek. Następnie dodajemy startą marchew i seler. Warzywa smażymy dotąd, aż zmiękną, zarumienią się i nabiorą słodyczy. Pod koniec smażenia dodajemy ugotowaną soczewicę i koncentrat pomidorowy. Wszystko razem mieszamy, dodajemy przyprawy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodajemy roztrzepane jaja. Powstała masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Warto kilka razy stuknąć foremką o blat, aby pozbyć się ze środka bąbelków powietrza. Pasztet pieczemy przez ok. 40 min w temperaturze 180 stopni.

Pasztet z soczewicy_2

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *