Sałatka z boczkiem – mój pomysł na keto lunch box

Wczoraj miał miejsce mój ostatni live z cyklu #calkiemzdrowelunchboxy. Wszystkie live’y możecie zobaczyć na moim profilu na Facebooku. Dzisiaj chciałam Wam pokazać kolejny pomysł na szybki i całkiem zdrowy lunch box w wersji keto, czyli wersji wysokotłuszczowej, o który mnie prosiliście. Taka sałatka co prawda zawiera sporo kalorii, ale jest świetnym rozwiązaniem na bardzo intensywny dzień, kiedy nie mamy czasu na zjedzenie posiłku. Tłuszcz nasyci nas na długo, zabezpieczy przed spadkiem cukru we krwi i podjadaniem niekoniecznie zdrowych przekąsek.

Składniki (na ok. 4 porcje)

  • 1 główka kapusty pekińskiej
  • 1 awokado
  • 200g boczku
  • 0,5 słoika suszonych pomidorów w zalewie
  • 2 małe czerwone cebule
  • 1 pęczek pietruszki

SOS

  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy

Kapustę myjemy i dokładnie suszymy. Następnie należy ją cienko poszatkować, doprawić szczyptą soli oraz pieprzu i chwilę powygniatać. Tak przygotowaną kapustę odstawiamy na ok. 10 min, aby puściła soki. W międzyczasie kroimy na drobne paseczki boczek i podsmażamy na patelni do lekkiego zarumienienia. Do sałatki dodajemy obrane i pokrojone na plasterki awokado (można je skropić cytryną aby nie ściemniało) oraz cienko pokrojoną cebulę i suszone pomidory.

Z podanych składników przygotowujemy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec dodajemy posiekaną pietruszkę i całość dokładnie mieszamy. Sałatka nie wymaga już dodatkowego doprawiania solą czy pieprzem.

A jeżeli potrzebujesz więcej inspiracji na stworzenie szybkich i zdrowych lunch boxów, to zachęcam Cię do kupna mojego nowego e-book pt. Całkiem Zdrowe Lunch Boxy! Stworzyłam go dla osób, które szukają pomysłów na posiłki do pracy, szkoły, na studia czy w podróż.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *