Oj dużo się działo przez te wakacje! Mimo, że na blogu byłam trochę nieobecna, to działałam bardzo aktywnie, o czym przekonacie się w najbliższych tygodniach 🙂 A tym czasem zapraszam Was na fotorelację z mojego gotowania w Radio Biwak w Rzeszowie, gdzie wraz z Krystianem z Przystanku Zdrowia przygotowaliśmy 3 przepisy na szybkie lunch boxy do pracy, szkoły czy w podróż. Jest to też zapowiedź mojego nowego e-booka, który ukaże się w drugiej połowie września!
Sałatka z burakiem i kozim serem
Składniki na ok. 4 porcje :
- 3 średniej wielkości ugotowane buraki (można użyć gotowych ze sklepu)
- 200g koziego sera
- 1 papryka
- 1 czerwona cebula
- 1 duży pomidor
- 0,5 pęczka natki pietruszki
- 2 łyżki oliwy
- 0,5 łyżki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa pokroić w dobrną kostkę i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i pokruszony ser. Polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu, ostu balsamicznego i ziół prowansalskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Jesienna sałatka z kaszą jaglaną i owocami
Składniki na 4-6 porcji:
- 1 szklanka kaszy jaglanej (200g)
- 4 duże śliwki
- 2 średnie jabłka
- garść orzechów np. włoskich
- sok z 1 cytryny
- 2 łyżki miodu
- szczypta cynamonu
Orzechy moczymy w wodzie min. 3 godziny (najlepiej zostawić na całą noc), aby zmiękły. Następnie kroimy na drobne kawałki. Kasze prażymy na suchej patelni. Następnie przekładamy do garna, zalewamy 2,5 szklankami wody, solimy i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min, aby doszła do siebie. Śliwki i jabłka kroimy w kostkę, a z miodu, cynamonu i soku z cytryny przygotowujemy sos. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy przygotowanym sosem.

Sałatka z szynką parmeńską i makaronem
Składniki na 4-6 porcji:
- 200g makaronu świderki
- 1 mała cukinia (ok. 300g)
- 1 opakowanie rukoli
- garść pomidorków koktajlowych
- 6 suszonych pomidorów
- 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
- świeży tymianek
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku
Makaron ugotować al’dente. Cukinię pokroić na słupki wielkości makaronu i podsmażyć do zarumieniena na dobrze rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu!) kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką. Suszone pomidory i szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i doprawić do smaku solą i pieprzem (ja nie doprawiam, bo sałatka jest bardzo aromatyczna). Podawać z rukolą.

