Moje gotowanie w Radiu Biwak i 3 przepisy na szybkie lunch boxy

Oj dużo się działo przez te wakacje! Mimo, że na blogu byłam trochę nieobecna, to działałam bardzo aktywnie, o czym przekonacie się w najbliższych tygodniach :) A tym czasem zapraszam Was na fotorelację z mojego gotowania w Radio Biwak w Rzeszowie, gdzie wraz z Krystianem z Przystanku Zdrowia przygotowaliśmy 3 przepisy na szybkie lunch boxy do pracy, szkoły czy w podróż. Jest to też zapowiedź mojego nowego e-booka, który ukaże się w drugiej połowie września!

Sałatka z burakiem i kozim serem

Składniki na ok. 4 porcje :

  • 3 średniej wielkości ugotowane buraki (można użyć gotowych ze sklepu)
  • 200g koziego sera
  • 1 papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 1 duży pomidor
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • 0,5 łyżki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól i pieprz do smaku

Wszystkie warzywa pokroić w dobrną kostkę i wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki i pokruszony ser. Polać sosem przygotowanym z oliwy, miodu, ostu balsamicznego i ziół prowansalskich. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Jesienna sałatka z kaszą jaglaną i owocami

Składniki na 4-6 porcji:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej (200g)
  • 4 duże śliwki
  • 2 średnie jabłka
  • garść orzechów np. włoskich
  • sok z 1 cytryny
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta cynamonu

Orzechy moczymy w wodzie min. 3 godziny (najlepiej zostawić na całą noc), aby zmiękły. Następnie kroimy na drobne kawałki. Kasze prażymy na suchej patelni. Następnie przekładamy do garna, zalewamy 2,5 szklankami wody, solimy i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem na ok. 10 min, aby doszła do siebie. Śliwki i jabłka kroimy w kostkę, a z miodu, cynamonu i soku z cytryny przygotowujemy sos. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy przygotowanym sosem.

fot. Radio Biwak

Sałatka z szynką parmeńską i makaronem

Składniki na 4-6 porcji:

  • 200g makaronu świderki
  • 1 mała cukinia (ok. 300g)
  • 1 opakowanie rukoli
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 6 suszonych pomidorów
  • 6-8 plasterków szynki parmeńskiej
  • świeży tymianek
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Makaron ugotować al’dente. Cukinię pokroić na słupki wielkości makaronu i podsmażyć do zarumieniena na dobrze rozgrzanej, suchej patelni (bez tłuszczu!) kilkakrotnie mieszając drewnianą łyżką. Suszone pomidory i szynkę parmeńską pokroić na mniejsze kawałki, a pomidorki koktajlowe na połówki lub ćwiartki. Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce i doprawić do smaku solą i pieprzem (ja nie doprawiam, bo sałatka jest bardzo aromatyczna). Podawać z rukolą.

fot. Radio Biwak
Fot. Radio Biwak

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *