Nie gotuj kaszy i ryżu w woreczku!

Choć wielu producentów ułatwia nam gotowanie poprzez pakowanie produktów sypkich w plastikowe woreczki, lepiej nie gotuj kaszy i ryżu w woreczku. Zyska na tym Twoje zdrowie, kubki smakowe i … portfel!

Gotując w woreczku, wypłukujesz cenne witaminy

Kasze i ryż to bogactwo witamin z grupy B oraz w niewielkiej ilości witaminy C. Warto podkreślić, że są to witaminy rozpuszczalne w wodzie, więc jeśli wrzucisz woreczek z kaszą (lub ryżem) do wody, a następnie po ugotowaniu tę wodę wylejesz, to żadnych witamin w tej kaszy (lub ryżu) nie uświadczysz. Prawidłowe gotowanie kaszy czy ryżu to gotowanie w taki sposób, aby produkt wchłonął w siebie cały płyn.

Jeśli zależy Ci na tym, aby po ugotowaniu kasza lub ryż były sypkie, to przed ugotowaniem należy je obficie wypłukać wodą, co pomoże również pozbyć się zanieczyszczeń i nadmiaru skrobi. Drugi sposób, który stosuję głównie w przypadku kaszy jaglanej, to wcześniejsze podprażenie jej na suchej patelni. Dzięki temu mam pewność, że moja kasza będzie sypka i bez posmaku goryczki. Następnie taką kaszę (lub ryż) zalewam wodą – na jedną miarkę kaszy daję dwie miarki wody i gotuję ok. 10-15 min. W trakcie gotowania sprawdzam, czy kasza nie wchłonęła całego płynu – jeżeli tak, to dolewam jeszcze ok. 0,5 szklanki wody. Kaszy (i ryżu) nigdy nie gotuje do miękkości, z reguły wyłączam ją, kiedy jest al’dente i pozwalam jej dojść pod przykryciem (ok. 10 minut). Dzięki temu zawsze wychodzi mi sypka i baaardzo smaczna!

Gotowany plastik nie jest zdrowy

Woreczki, w których gotuje się ryż, mogą być bardzo niebezpieczne dla naszego zdrowia. Do ich produkcji wykorzystywany jest Bisfenol A (BPA), który pod wpływem wysokiej temperatury przenika do gotowanej kaszy czy ryżu. Teoretycznie nasz organizm powinien go usunąć, ale z racji tego, że w żywności jest go bardzo dużo, organizm może nie poradzić sobie z jego nadmiarem i zacznie go kumulować. Związek ten jest bardzo niekorzystny dla naszego zdrowia. Może prowadzić do zaburzeń gospodarki hormonalnej np. problemów z tarczycą lub obniżenia poziomu testosteronu u mężczyzn. Jest też uważany za jeden z czynników prowadzących do otyłości, gdyż wpływa na nasz metabolizm. Podejrzewa się również, że związek ten może przyczyniać się do rozwoju raka piersi i raka prostaty. Bisfenolu A powinny przede wszystkim unikać kobiety w ciąży oraz dzieci. U najmłodszych może on bowiem powodować nadpobudliwość.

Po co przepłacać

Bardzo często spotykam się z zarzutem, że zdrowe żywienie jest drogie. Owszem, jeżeli robimy to nieumiejętnie i bez zastanowienia, to zgadzam się z tym poglądem. Oto dowód – kilogramowe opakowanie kaszy jaglanej kosztuje ok. 8 zł, natomiast opakowanie 400g kaszy w woreczkach kosztuje ok. 5zł. Czyli w przeliczeniu na kilogram wychodzi nam 12,50zł. Kasza czy ryż kupowane w kilogramowych opakowaniach są znacznie tańsza niż te w woreczkach!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *