Popularne wyszukiwania

Przepis na MAROKAŃSKI GULASZ

Przeczytaj artykuł w 2 min.

Podstawą moich diet są posiłki skomponowane z sezonowych warzyw o wysokiej zawartości błonnika. Dzięki temu porcje są naprawdę spore, ale nisko kaloryczne. Dla niektórych aż trudne do przejedzenia 😉 Nie wierzysz? Spróbuj przepis na marokański gulasz!

Składniki na 2 porcje:

  • 600g pomidorów z puszki
  • 400g cukinii
  • 200g ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
  • 200g dyni
  • 140g cebuli (1 duża sztuka)
  • 1 opakowanie czerwonej pasty curry KANKOWAN
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 suszone daktyle
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól i pieprz do smaku
  • cebulka dymka, pietruszka lub kolendra do posypania

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pastę curry. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę (ok. 2×2 cm) dynię i smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż kolejne 3 minuty. Teraz kolej na cukinię – pokój w kostkę podobnej wielkości co dynię i dodaj do warzyw. Smaż kolejne 3 minuty. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj posiekane w paseczki daktyle i gotuj kolejne 10 min. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni podpraż ziarna sezamu i dodaj do gulaszu. Gulasz podawaj z posiekaną cebulką dymką, pietruszką lub kolendrą.

WSKAZÓWKA: Daktyle w tym przepisie służą po to, aby złamać kwasowość pomidorów (w „normalnych” przepisach używa się w tym celu cukru). Jeśli wolisz jednak bardziej kwaśny gulasz, to możesz je pominąć z listy składników.

W 1 porcji: 469 kcal, BIAŁKO: 18,6g TŁUSZCZE: 18,4g WĘGLOWODANY: 45,1g BŁONNIK: 11,4g

 

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.