Podstawą moich diet są posiłki skomponowane z sezonowych warzyw o wysokiej zawartości błonnika. Dzięki temu porcje są naprawdę spore, ale nisko kaloryczne. Dla niektórych aż trudne do przejedzenia 😉 Nie wierzysz? Spróbuj przepis na marokański gulasz!
Składniki na 2 porcje:
- 600g pomidorów z puszki
- 400g cukinii
- 200g ciecierzycy (odsączonej z zalewy)
- 200g dyni
- 140g cebuli (1 duża sztuka)
- 1 opakowanie czerwonej pasty curry KANKOWAN
- 2 łyżki sezamu
- 2 suszone daktyle
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól i pieprz do smaku
- cebulka dymka, pietruszka lub kolendra do posypania
Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż pastę curry. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę (ok. 2×2 cm) dynię i smaż przez 3 minuty. Dodaj posiekaną w piórka cebulę i smaż kolejne 3 minuty. Teraz kolej na cukinię – pokój w kostkę podobnej wielkości co dynię i dodaj do warzyw. Smaż kolejne 3 minuty. Podsmażone warzywa zalej pomidorami z puszki i gotuj pod przykryciem ok. 10 min. Następnie zdejmij pokrywkę, dodaj posiekane w paseczki daktyle i gotuj kolejne 10 min. Spróbuj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Na suchej patelni podpraż ziarna sezamu i dodaj do gulaszu. Gulasz podawaj z posiekaną cebulką dymką, pietruszką lub kolendrą.
WSKAZÓWKA: Daktyle w tym przepisie służą po to, aby złamać kwasowość pomidorów (w „normalnych” przepisach używa się w tym celu cukru). Jeśli wolisz jednak bardziej kwaśny gulasz, to możesz je pominąć z listy składników.
W 1 porcji: 469 kcal, BIAŁKO: 18,6g TŁUSZCZE: 18,4g WĘGLOWODANY: 45,1g BŁONNIK: 11,4g

Dieta przy Hashimoto i niedoczynności tarczycy nie musi być skomplikowana i restrykcyjna!
Jeśli znasz teorię dotyczącą zdrowego odżywiania, ale nie potrafisz przełożyć jej na praktykę, to mój eBook POKONAJ HASHIMOTO jest właśnie dla Ciebie!
Zapisz się do newslettera i skorzystaj z darmowej wiedzy!
Dziękuję
Mail z ebookiem jest już u Ciebie!