Pizza gryczana (bez glutenu i bez drożdży)

Przeczytaj artykuł w 2 min.

Kolejny przepis z wykorzystaniem kaszy gryczanej. Tym razem pizza! W nowej, bezglutenowej, lekkiej wersji. Za pierwszym razem gdy robiłam ten przepis, zjadłam pół blachy! I o dziwo czułam się lekko (w przeciwieństwie do pizzy na tradycyjnym pszennym spodzie). Poza tym ciasto gryczane ma wspaniałą zaletę – w zasadzie nie trzeba go wyrabiać.

Ale uwaga! Kto oczekuje tradycyjnego smaku, może być rozczarowany, bo pizza gryczana ma lekki posmak gryki. Kto natomiast poszukuje nowych odsłon znanych dań, będzie zachwycony:) Poza tym, ten kto unika glutenu, będzie zachwycony tym bardziej:))
Gryczany smak nie dominuje, jest tylko lekko wyczuwalny, szczególnie, jeśli postawimy na dużą ilość dodatków. Spód jest kruchy i chrupiący. Dzięki temu pizza jet lekka i nie zapycha.

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia lub sody
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 100 ml ciepłej wody przegotowanej

Kaszę gryczaną mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy) i odmierzamy 175 g (można od razu użyć gotowej mąki). Dodajemy jajka, sól, proszek do pieczenia i mieszamy. Dolewamy 2 łyżki oliwy i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto (najlepiej silikonową łopatką). Ciasto odstawiamy na 10 min, przykrywając ściereczką.
Nagrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół, termoobieg wysusza ciasta bezglutenowe!) Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto dłońmi (dłonie muszą być cały czas zwilżone, inaczej ciasto będzie się bardzo kleić) na kształt koła ok. 25-27 cm średnicy na grubość ok. 0,5 cm. Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min.
Następnie wyjmujemy i rozkładamy ulubione składniki. Gotową pizzę pieczemy jeszcze przez 15 minut.

Ciasto wyrabiamy (najlepiej silikonową łopatką) i odstawiamy na 10 min, przykrywając ściereczką.

Rozkładamy ciasto dłońmi na kształt koła ok. 25-27 cm średnicy na grubość ok. 0,5 cm. Dłonie muszą być cały czas zwilżone, inaczej ciasto będzie się bardzo kleić.

Tak przygotowane ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy 10 min. Następnie wyjmujemy i rozkładamy ulubione składniki.

Dodaj komentarz

Zobacz, co ostatnio napisałam

Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.