Brak produktów w koszyku.

Ten przepis na to istna petarda! Kiedy zrobiłam je swojemu chłopakowi, w ogóle nie poznał, że są to pierogi bez glutenu i bez jaj. Ciasto jest dokładnie takie jak ma być, ma świetną konsystencje, łatwo się rozwałkowuje i dobrze się klei. Jest po prostu idealne! Dodatkowo smakiem łudząco przypominają te robione na zwykłej mące!
Składniki (na ok. 40 pierogów):
- 0,5 szklanki mąki z tapioki
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 szklanka wrzątku
W misce mieszamy dwa rodzaje mąki i sól. Następnie dodajemy olej i połowę wrzątku. Mieszamy. Możemy do tego użyć malaksera, bo ciasto jest bardzo gorące. Mieszając dodajemy pozostałą ilość wody, aż całość się połączy w kulkę (nie dodawać więcej wody niż konieczne do połączenia). Ciasto przykryć ściereczką i trzymać pod ściereczką odrywając kolejne partie. Ciasto najlepiej wałkować mniej więcej w 4 partiach. Z każdej rozwałkowanej partii wykrajać okrągłe pierogi, nadziewać farszem i zlepiać palcami. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować tylko do wypłynięcia na powierzchnię wody.
Uwagi
- Blat należy obficie posypać mąką z tapioki, to samo zrobić z wałkiem i brzegiem szklanki.
- Ciasto powinniśmy rozwałkowywać dosyć cienko, mniej więcej na 1-2mm.
- W jednej partii gotujemy ok. 10 pierogów, aby się nie posklejały.
- Pierogi świetnie smakują zarówno ugotowane na świeżo, jak i odsmażone np. na maśle klarowanym następnego dnia.
- Nadają się zarówno do farszu wytrawnego np. mięsnego, jak i do słodkiego np. owocowego.
Ja zrobiłam pierogi z borówkami, do których użyłam genialnego sosu borówkowego. Oto przepis:
- garść borówek leśnych
- garść borówek amerykańskich
- 3-4 listki mięty
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do sosjerki. PYCHA!
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.
3 komentarze
2 łyżki oleju kokosowego rozpuszczonego czy w formie stałej? 😛
Stałej 🙂
Dzisiaj zrobiłam z podwójnej porcji i wyszły przepyszne! U mnie z jagodami, cukrem i śmietana. Mniam