Najlepsze pierogi bez glutenu i bez jaj

Ten przepis na to istna petarda! Kiedy zrobiłam je swojemu chłopakowi, w ogóle nie poznał, że są to pierogi bez glutenu i bez jaj. Ciasto jest dokładnie takie jak ma być, ma świetną konsystencje, łatwo się rozwałkowuje i dobrze się klei. Jest po prostu idealne! Dodatkowo smakiem łudząco przypominają te robione na zwykłej mące!

Składniki (na ok. 40 pierogów):

  • 0,5 szklanki mąki z tapioki
  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka wrzątku

W misce mieszamy dwa rodzaje mąki i sól. Następnie dodajemy olej i połowę wrzątku. Mieszamy. Możemy do tego użyć malaksera, bo ciasto jest bardzo gorące. Mieszając dodajemy pozostałą ilość wody, aż całość się połączy w kulkę (nie dodawać więcej wody niż konieczne do połączenia). Ciasto przykryć ściereczką i trzymać pod ściereczką odrywając kolejne partie. Ciasto najlepiej wałkować mniej więcej w 4 partiach. Z każdej rozwałkowanej partii wykrajać okrągłe pierogi, nadziewać farszem i zlepiać palcami. Pierogi wrzucić do wrzącej, osolonej wody z dodatkiem oleju i gotować tylko do wypłynięcia na powierzchnię wody.

Uwagi

  • Blat należy obficie posypać mąką z tapioki, to samo zrobić z wałkiem i brzegiem szklanki.
  • Ciasto powinniśmy rozwałkowywać dosyć cienko, mniej więcej na 1-2mm.
  • W jednej partii gotujemy ok. 10 pierogów, aby się nie posklejały.
  • Pierogi świetnie smakują zarówno ugotowane na świeżo, jak i odsmażone np. na maśle klarowanym  następnego dnia.
  • Nadają się zarówno do farszu wytrawnego np. mięsnego, jak i do słodkiego np. owocowego.

Ja zrobiłam pierogi z borówkami, do których użyłam genialnego sosu borówkowego. Oto przepis:

  • garść  borówek leśnych
  • garść borówek amerykańskich
  • 3-4 listki mięty
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wszystkie składniki blendujemy i przelewamy do sosjerki. PYCHA!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *