Krem z porów

Uwielbiam tę zupę! Krem z porów mogłabym jeść codziennie, bo jest tani, prosty i szybki w wykonaniu. Myślę, że posmakuje również dzieciom, bo ma lekko słodkawy posmak, a jak wiemy, dzieci uwielbiają wszystko, co słodkie :)

Składniki na 2 porcje:

  • 1 litr bulionu mięsnego (lub warzywnego)
  • 2 pory
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
  • sól do smaku

Cebulę i pora kroimy na piórka, a czosnek w plasterki. Następnie podsmażamy na maśle klarowanym ok. 5 minut. Podsmażone warzywa wrzucamy do bulionu i gotujemy ok. 10 min. W międzyczasie dodajemy świeżo zmielony pieprz kolorowy. Następnie wszystko blendujemy i doprawiamy solą do smaku. Jeżeli krem będzie za gęsty, można dodać trochę wody.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *