Budyń kojarzy nam się z deserem robionym z torebki, na mleku i z toną cukru. A co powiecie na deserowy klasyk ale z …. pietruszki? Jest obłędny w smaku i do tego bardzo zdrowy! Pietruszka ma łagodny, delikatny smak – coś pomiędzy selerem a marchewką. A obróbka cieplna uwypukla jej naturalną słodycz. Jej słodkawy smak sprawia więc, że wspaniale nadaje się do deserów. Proponuje zrobić słodki budyń – mus na mleku kokosowym z dodatkiem maku. Świetnie smakuje sam w sobie lub z dodatkiem owoców (np. kwaskowatych wiśni w syropie). Gwarantuje, że będzie Wam smakował!
Składniki (na 2 duże lub 3 mniejsze porcje):
- 4 duże pietruszki
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 2 płaskie łyżeczki ksylitolu
- 2 łyżeczki czarnego maku
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- konfitura z wiśni lub innych owoców
Pietruszkę obrać i pokropić na małe kawałki. Zalać mlekiem kokosowym i gotować z ksylitolem aż do miękkości. Kiedy pietruszka będzie gotowa, dodać mak i zmiksować wszystko na purée. Doprawić sokiem z cytryny. Podawać na ciepło z dowolnymi owocami (najlepiej smakuje z wiśniami w syropie).
3 komentarze
Niecodzienny oryginalny pomysł. Chyba spróbuję 🙂
Dziękuję:) polecam!
Na pewno sprobuje 🙂