Jesienna sałatka z komosą ryżową, śliwkami i orzechami

Sycąca i baaardzo zdrowa. Idealna na wynos, świetnie nadaje się na II śniadanie do pracy czy szkoły. Do tego jest łatwa w przygotowaniu i wystarcza na kilka porcji. Robię ją wtedy, kiedy mam mało czasu i potrzebuje czegoś, co starczy mi na kilka dni. Jest pyszna!

sałatka z komosy ryżowej

Składniki na 3-4 porcje:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 5 dużych śliwek
  • 1 średnie jabłko
  • garść orzechów
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki miodu

Orzechy moczymy w wodzie min. 3 godziny (najlepiej zostawić na całą noc) aby zmiękły. Możemy je pokroić na drobniejsze kawałki, ale nie jest to konieczne.  Komosę przepłukujemy zimną wodą, zalewamy dwoma szklankami wody, solimy i gotujemy do momentu aż kasza wchłonie całą wodę. Ugotowaną kaszę zostawiamy pod przykryciem na 10-15 min aby doszła do siebie. Śliwki i jabłka kroimy w kostkę, a z miodu i soku z cytryny przygotowujemy sos. Następnie wszystkie składniki łączymy ze sobą i polewamy przygotowanym sosem.

Smacznego!

sałatka z komosą ryżową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *