Nie mam zaufania do sklepowych szynek, a znalezienie takiej, która nie ma w sobie konserwantów, graniczy z cudem. Dlatego też postanowiłam przygotować własną wędlinę. Przepis jest genialny! Prosty, szybki i smaczny! Moczenie w wodzie sprawia, że mięso jest mięciutkie i soczyste. To zdecydowanie najlepszy sposób na przyrządzenie wędliny ze schabu!
Składniki:
- ok. 2 kg schabu (bez kości
i warkocza) - 2 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 szklanki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka cukru
- 4 ząbki czosnku
- 2,5 litra wody
Wykonanie:
Do garnka o grubym dnie wlać wodę i dodać przyprawy, majonez i czosnek. Wszystko zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Do zimnej zalewy włożyć schab i doprowadzić do wrzenia. Od tej chwili gotować 7 minut. Następnie zdjąć garnek z mięsem z gazu i odstawić na całą noc do wystygnięcia. Na drugi dzień (najlepiej koło południa) doprowadzić jeszcze raz do wrzenia i gotować 7 minut. Znowu odstawić na kilka godzin do wystygnięcia. Gotową wędlinę wyjąć z zalewy, owinąć papierem lub folią aluminiową i przechowywać w lodówce. Pycha!
Do przepisu można użyć każdego innego mięsa: szynkę wieprzową, łopatkę, dużą pierś z indyka.
Szukasz dobrej jakości mięsa bez antybiotyków i hormonów wzrostu? Polecam sięgnąć po mięso z Mięsnej Paczki!
Mięsna Paczka dostarcza wyłącznie certyfikowane mięso od polskich rolników. Produkty są oznakowane unijnym zielonym listkiem żywności ekologicznej i nadzorowane przez zewnętrzne jednostki rolnictwa ekologicznego na każdym etapie produkcji – od chowu, aż po dostawę. W ofercie dostępne są 4 rodzaje mięsa: wołowina, drób, wieprzowina, indyk, wyroby: parówki, kiełbaski, kiełbasy i kaszanka oraz jeden rodzaj ekologicznej ryby: łosoś.
Mięso można zmówić przez Internet.
2 komentarze
[…] Domowa wędlina ze schabu […]
[…] Domowa wędlina ze schabu […]