Ostatnio coraz częściej możemy przeczytać, że pomidora i ogórka nie wolno jeść razem. Dlaczego? Ponieważ ogórek zawiera enzym askorbinowy, który rozkłada witaminę C zawartą m.in. w pomidorze czy papryce. Niemniej jednak źródeł witaminy C mamy na co dzień tak wiele, że zjedzenie sałatki z ogórkiem i pomidorem naprawdę nie zrobi nam różnicy. Ponadto, pomidory mają znacznie więcej innych cennych składników (choćby likopen), których enzym askorbinowy z ogórka nie zniszczy.
Jeśli mimo to nie chcemy stracić witaminy C z pomidora, możemy dodać do sałatki czy kanapek sok z cytryny lub polać je oliwą wymieszaną z octem albo śmietaną – to zakwasi potrawę, co z kolei zneutralizuje oddziaływanie askorbinazy. Kolejnym sposobem jest dodanie czerwonej papryki lub natki pietruszki – to jedne z najbogatszych źródeł tej witaminy! Co ciekawe ogórek kiszony nie ma już takich właściwości i spokojnie możemy go łączyć z innymi warzywami.
Krótko mówiąc: Jedzmy pomidory i ogórki i nie obawiajmy się ich również łączyć! Przyniesie nam to więcej dobrego niż złego :).
Zapraszam również na mój profil na instagramie !
3 komentarze
A połączenie biały ser plus pomidor ?
Istnieje teoria, że takie połączenie źle wpływa na stawy. Uważam jednak, że jak przypadku pomidora i ogórka, nie mamy się czym martwić, bowiem zjedzenie jednej czy kilku porcji pomidora z serem nie zagrozi naszym stawom. Ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni może już być zagrożeniem (choć nie musi).
Przeciez ogorek sam w sobie zawiera wit. C Wiec na logike rowniez powinna nie byc wchlaniana ,jedzac samego ogorka a o takim fakcie nikt nie wspimina ,wrecz w tabelce wartosci odzywczych jest dumnie wymieniana