Domowa szynka z indyka

Jest pyszna i soczysta. Kiedy ją piekę, w domu unosi się wspaniały zapach miodu i powideł śliwkowych. Aromatem i smakiem bije wszystkie sklepowe wędliny.  Zdecydowanie mój faworyt wśród domowych wędlin. Gorąco polecam!

20150406_135052

Składniki:

  • filet z indyka (ok.1-1,2 kg)
  • 2 pełne łyżki powideł śliwkowych
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli

Wykonane:

Miód, powidła, ocet, wodę i sól podgrzewamy w rondelku. Połączone składniki odstawiamy do przestygnięcia. Mięso płukamy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i obwiązujemy nitką, aby nadać mu pożądany kształt szynki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy przestudzoną marynatą. Tak przygotowanego indyka odstawiamy do lodówki na min. 8h (najlepiej na całą noc).

Na drugi dzień odlewamy zalewę i łączymy ją ze 100 ml wody. Połowę marynaty wlewamy z powrotem do formy, w której będzie się piekło mięso. Pozostałą marynatą podlewamy mięso podczas pieczenia.

Indyka pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Studzimy w foremce.

20150709_164146

Inspiracją był przepis na Domową wędlinę z indyka z bloga Gotuję, bo lubię .

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *