Brak produktów w koszyku.

Uwielbiam te naleśniki bezglutenowe! Mają lekki posmak gryki, ale wyglądem i konsystencją nie odbiegają od tych tradycyjnych na mące pszennej. Ciasto obowiązkowo musi być bez cukru, dzięki temu możemy je zjeść za równo na słodko jak i w wersji wytrawnej. Przyznam, że są tak pyszne, że potrafię zjeść całą porcję na raz 😉
Składniki (na 5-6 naleśników o średnicy 16cm):
- 100 g mąki gryczanej
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 ml mleka kokosowego
- 150 ml wody
- 2 łyżki roztopionego oleju kokosowego lub masła klarowanego
Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, jajka oraz mleko z wodą. Miksujemy lub mieszamy rózgą na gładkie ciasto, następnie dodajemy roztopiony olej lub masło i jeszcze raz miksujemy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 0,5 godziny.
Patelnię dobrze rozgrzewamy. Jeżeli mamy dobrą patelnię, to nie trzeba dodatkowego oleju do smażenia. Jeżeli mamy natomiast cienką patelnię z przywierającym dnem, naleśnika należy smażyć na 0,5 łyżeczki oleju kokosowego.
Przed wlaniem na patelnię, ciasto na naleśniki należy wymieszać. Wylewamy niewielką porcję ciasta, rozprowadzamy je po powierzchni patelni i smażymy do zrumienienia (ok. 2 min). Przewracamy na drugą stronę i ponownie smażymy. Jeśli ciasto ciężko rozprowadza się po patelni można dodać więcej wody i ponownie zmiksować.
Uwagi:
- Pierwszy naleśnik może nie wyjść. Trzeba wyczuć ciasto, ale gwarantuję, że kolejne już się udadzą!
- Naleśniki smażcie na niewielkiej mocy palnika. Mocno rozgrzana patelnia sprawia, że ciasto wylewane na patelnię natychmiastowo się ścina, przez co trudno rozprowadzić je po całej powierzchni. Aby uniknąć grubych, ciężkich naleśników utrzymujcie niezbyt wysoką temperaturę i wylewajcie tylko tylko taką ilość ciasta, aby cienką warstwą wypełniło całą powierzchnię patelni.
- Pamiętajcie że nawet najlepszy przepis nie sprawdzi się jeżeli macie trefną patelnię, do której wszystko przywiera.
- Przygotujcie od razu podwójną porcję, bo gwarantuje, że naleśniki szybko znikną!
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.
4 komentarze
Czy mleko kokosowe można zastąpić migdałowym?
Tak, można 🙂
Czy mleko kokosowe to napój roślinny czy mleczko z puszki ?
Mleko kokosowe i napój kokosowy to to samo. Producenci używają tych nazw zamienne. Napoje mogą się różnić między sobą zawartością tłuszczu i kokosa.