Lekka zupa cebulowa

Zupa cebulowa kojarzy nam się żółtym serem, pszenną bagietką i kleksem śmietany. Niestety takie połączenie jest dość ciężkie i kaloryczne. Rozwiązaniem może być moja wersja zupy cebulowej z dodatkiem młodych ziemniaczków, koperkiem i mnóstwem ziół. Jest bardzo aromatyczna i idealnie nadaje się na leki wiosenno-letni obiad!

Składniki:

Bulion

  • pęczek włoszczyzny
  • porcja rosołowa
  • 2l wody
  • kilka listków świeżego lubczyku
  • sól, pieprz do smaku

Zupa

  • 5  cebul
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 duże ziemniaki
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
  • 1 pęczek koperku
  • 2 łyżki masła

Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy szumowiny i gotujemy do momentu, aż wywar będzie klarowny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę, lubczyk i przyprawy. Gotujemy wywar.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy ok. 4-5 minut na 1 łyżce masła razem z rozmarynem. Podsmażone ziemniaki wrzucamy do ugotowanego bulionu. Cebule i czosnek obieramy, szatkujemy i podsmażamy z resztą przypraw na drugiej łyżce masła. Kiedy cebula będzie złocista, warzywa przekładamy do bulionu. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Podajemy z poszatkowaną dymką lub szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *