Brak produktów w koszyku.

Zupa cebulowa kojarzy nam się żółtym serem, pszenną bagietką i kleksem śmietany. Niestety takie połączenie jest dość ciężkie i kaloryczne. Rozwiązaniem może być moja wersja zupy cebulowej z dodatkiem młodych ziemniaczków, koperkiem i mnóstwem ziół. Jest bardzo aromatyczna i idealnie nadaje się na leki wiosenno-letni obiad!
Składniki:
Bulion
- pęczek włoszczyzny
- porcja rosołowa
- 2l wody
- kilka listków świeżego lubczyku
- sól, pieprz do smaku
Zupa
- 5 cebul
- 3 ząbki czosnku
- 3 duże ziemniaki
- 1 łyżka suszonego rozmarynu
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka czerwonego pieprzu
- 1 pęczek koperku
- 2 łyżki masła
Mięso zalewamy zimną wodą i zagotowujemy. W trakcie gotowania ściągamy szumowiny i gotujemy do momentu, aż wywar będzie klarowny. Następnie dodajemy obraną włoszczyznę, lubczyk i przyprawy. Gotujemy wywar.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Przekładamy na patelnię i podsmażamy ok. 4-5 minut na 1 łyżce masła razem z rozmarynem. Podsmażone ziemniaki wrzucamy do ugotowanego bulionu. Cebule i czosnek obieramy, szatkujemy i podsmażamy z resztą przypraw na drugiej łyżce masła. Kiedy cebula będzie złocista, warzywa przekładamy do bulionu. Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Na koniec wrzucamy posiekany koperek. Podajemy z poszatkowaną dymką lub szczypiorkiem.
Zobacz, co ostatnio napisałam
Chcesz dowiedzieć się jak kawa wpływa na zdrowie, jakich produktów używać w chorobie Hashimoto lub jakie są moje ulubione przepisy na śniadania białkowo tłuszczowe? Odpowiedzi na te i więcej pytań znajdziesz w artykułach na moim blogu.