Domowe gołąbki z kaszą gryczaną

Gołąbki zawsze kojarzą mi się z Dniem Wszystkich Świętych.  Mama od lat przygotowywała je na rodzinny obiad. To taka nasza mała rodzinna tradycja. W tym roku zdecydowałyśmy się na całkiem zdrową wersję gołąbków – z kapusty włoskiej i z kaszą gryczaną. Wyszły genialne! Zapraszam na przepis :)

domowe gołąbki

Składniki (na ok. 30 gołąbków):

  • 1,5 kg  karkówki
  • 0,5 kg dowolnego mięsa wołowego (my użyłyśmy porcji rosołowej)
  • 3,5 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
  • 3 główki kapusty włoskiej
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich
  • świeżo zmielony pieprz
  • różowa sól himalajska

Kaszę gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.  Mięso mielimy (można użyć gotowego mielonego) i podsmażamy na patelni z dodatkiem masła klarowanego. Dodajemy  zioła prowansalskie . Kiedy mięso będzie już gotowe dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Główkę kapusty dokładnie myjemy i wycinamy ze środka głąb. Umieszczamy w dużym garnku (wyciętą stroną do dołu) i zalewamy wrzątkiem do 1/2 garnka. Gotujemy min. 15 minut pod przykryciem. Kapustę ostrożnie wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Rozbieramy z liści odcinając zgrubienia. Na tak przygotowanym liściu układamy porcję mięsa i zawijamy. Tak postępujemy z każdą z trzech główek kapusty.

Gołąbki umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, zalewamy odrobiną wody i umieszczamy w rozgrzanym piekarniku w 160 stopniach C na ok. 50 minut. My w domu używamy tradycyjnego prodiża – według mnie gołąbki są z niego najlepsze!

Gotowe gołąbki podajemy z sosem pomidorowym według TEGO przepisu.

gołąbki z kaszą gryczaną

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *