Domowa przyprawa do piernika i pierniczków
Nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia bez aromatycznego piernika i pierniczków. Jednak jakość sklepowych przypraw skutecznie uniemożliwiała mi delektowanie się świątecznymi smakołykami. Dlatego od kilku lat wykonuję swoją własną mieszankę bez zbędnego cukru i mąki, które znajdziemy w gotowych przyprawach. Jest łatwa w wykonaniu i co najważniejsze – o wiele tańsza niż jej sklepowy odpowiednik. :)
Składniki:
- 10 lasek cynamonu lub 3 opakowania mielonego cynamonu (50 g)
- 1 opakowanie mielonego imbiru (10 g)
- 1 opakowanie kardamonu (10 g)
- 0,5 opakowania gałki muszkatołowej (5 g)
- 0,5 opakowania czarnego pieprzu (5 g) lub 10 g kolorowego pieprzu
- 0,5 opakowania goździków (5 g)
- 1 łyżeczka ziela angielskiego (5 g)
- 1 łyżeczka nasion kolendry (5 g)
- 3 gwiazdki anyżu (5 g)
Wykonanie:
Wszystkie składniki mielimy w młynku do kawy lub mocnym blenderze. Można też rozdrobnić w moździerzu, ale to zajmie nam trochę więcej czasu. Gotową przyprawę przekładamy do szczelnego pojemniczka i przechowujemy w ciemnym miejscu. Przyprawa jest bardzo aromatyczna i znacznie mocniejsza od tej kupnej!