Wielkanocny żurek na serwatce

Nigdy nie byłam fanką żurku. Jakoś nie przemawiały od mnie te smaki. Wszystko się zmieniło, kiedy moja mama po raz pierwszy zrobiła żurek na serwatce. Lekko kwaśny a zarazem kremowy w smaku, z dodatkiem pokrojonego w kostkę bundza skradł serce wszystkim domownikom. Teraz to jedna z moich ulubionych zup i nie wyobrażam sobie nadchodzących Świąt Wielkanocnych bez tej wspaniałej i całkiem zdrowej potrawy!

DSC_1680

Składniki ( na 4 porcje):

  • 1 l serwatki
  • 0,5 l wody
  • 2 laski białej kiełbasy
  • 1 laska wędzonej kiełbasy 30 dag wędzonki
  • kawałek wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziaren pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżeczka domowej vegety (przepis TUTAJ)
  • sól i pieprz

Boczek podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy, aż cebula zmięknie. Do garnka wlewamy serwatkę wraz z wodą. Dodajemy białą kiełbasę, wędzonkę oraz wszystkie przyprawy. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 min. Następnie dodajemy podsmażoną cebulę, boczek oraz ząbki czosnku. Gotujemy przez 15 min. Doprawiamy solą, pieprzem i domową vegetą. Jeśli żurek będzie za kwaśny można go dodatkowo rozcieńczyć wodą. Podajemy z jajkiem gotowanym na twardo lub z pokrojonym w kostkę bundzem albo kozim serem.

DSC_1627

DSC_1644

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *