Wegetariańskie chili

Uwielbiam dania, które bardzo łatwo i szybko się przygotowuje, a składniki można kupić w każdym sklepie spożywczym. Dzisiejsza propozycja z pewnością spełnia te wymogi. Wegetariańskie chili to świetna alternatywa dla osób, które nie jedzą mięsa lub dla tych, którzy po prostu mają ochotę na bezmięsny obiad. Wspaniała kasza jaglana, to miła odmiana dla wołowiny, która jest charakterystyczna dla potraw meksykańskich. Danie jest tak proste w wykonaniu, że aż prosi się, aby je wypróbować!

 

 

Składniki dla 3-4 osób:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 cebulka
  • 1 szklanka bulionu (np. zrobionego z tej kostki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki chili
  • 1 łyżeczka kuminu
  • mała papryczka chili (jeśli nie lubicie ostrych dań, to możecie ją pominąć)
  • natka pietruszki
Wykonanie:
Cebulę, fasolę, kukurydzę, pomidory i przyprawy podsmażyć na głębokiej patelni przez ok. 5 min. Dodać kaszę jaglaną i bulion. Dusić pod przykryciem przez ok. 10 min, następnie zdjąć pokrywę i gotować jeszcze przez 5 min, od czasu do czasu mieszając, aby kasza nie przywarła do dna. Pod koniec gotowania dodać natkę pietruszki.

 


Zapraszam również na mój profil na instagramie !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *